In Memoriam

Dordrecht, 5 augustus 2022.

In Memoriam Rob Hamburger (1931-2022)

Eind juli is Rob overleden. Rob zou vandaag 91 jaar zijn geworden, maar wilde daar eigenlijk niks van weten. “Leeftijd is maar een getal, je moet iets met je ervaring doen”! En dat heeft Rob gedaan. Niet alleen, maar samen met Mary. Geboren in Rotterdam en in 1941 ondergebracht bij zijn oma en zijn oom Emanuel in Dordrecht, want dat was toch veiliger. De beginselen van de SDAP zijn hem, zoals hij zelf zei ‘door zijn oom, die voorzitter van de Dordtse afdeling was, met de paplepel opgediend’.

Tot op het laatst heeft Rob zich ingezet voor onze partij. Niet te beroerd om een kritisch geluid te laten horen, want Rob had een mening en was daar soms koppig volhardend in. “Solidariteit, rekening houden met elkaar en staan voor vrijheid en rechtsbescherming, daar ben je sociaal democraat voor”, vertelde hij mij toen hij zich wederom kandidaat stelde voor onze lijst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Met zijn belangstelling voor en kennis over literatuur, de Franse cultuur en de Nederlandse taal heeft hij ons voor menig ‘taalfout’ behoed. Ook ons laatste verkiezingsprogramma kon niet zonder correcties van Rob gepubliceerd worden. Dat was de leraar in hem. Hij kon er boeiend over vertellen en dat deed hij graag en met overtuiging. “Als je geen oog hebt voor het verleden, zie je de gevaren in het heden en de toekomst niet”. Een boodschap die hij graag meegaf aan de jonge generatie (het liefst onder het genot van een glas rode wijn).

In de periode van 2002 tot 2006 heeft hij deel uitgemaakt van de fractie van de PvdA in de gemeenteraad.

We zijn Rob veel dank verschuldigd en we zullen op de ledenvergaderingen zijn inbreng missen.

We wensen zijn familie veel sterkte toe in de komende tijd.

Namens Bestuur en Fractie,

Hans Spigt

(voorzitter afd. Dordrecht)

 

Rob Hamburger (1931-2022)