Eerst alternatief voor kwijtschelding

5 oktober 2021

Adviescommissie Bestuur en Middelen | Dinsdag 28 september 2021 | Nota Lokale Heffingen | Jacqueline van den Bergh:

De gemeenten kennen eigen belastingen (heffingen), zoals afvalstoffen heffingen, rioolbelasting, OZB, hondenbelasting en leges voor vergunningen. In de Nota Lokale Heffingen staan de tarieven en de achtergronden van de heffingen.

Het College stelt onder meer voor om Voorstel Schrappen Kwijtschelding Artikel 1 lid 4 onder a uit de ‘Verordening inzake kwijtschelding gemeentelijke belastingen’ te laten vervallen (met ingang van 1 januari 2022). Het betreft de kwijtschelding van de leges voor de aanvraag van een voorrangsverklaring voor een sociale huurwoning in de Drechtsteden. De kosten voor de aanvraag bedragen €65,65 (prijspeil 2021). Het Platform Uitvoering Voorrangsregeling (PUV) geeft aan dat kwijtschelding van de leges met zich meebrengt dat regelmatig verzoeken in behandeling moeten worden genomen, waarbij op voorhand vaststaat dat de aanvrager geen aanspraak kan maken op de voorrangsregeling. Door de kwijtschelding te schrappen zal naar verwachting het aantal aanvragen dalen, wat resulteert in een lagere lastendruk en daarmee een daling van de operationele kosten. In het kader van armoedebestrijding wordt in Dordrecht kwijtschelding verleend op de heffing van onroerendezaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

De PVDA is hiermee niet accoord. Als aanvragen in behandeling moeten worden genomen waarbij op voorhand al VASTSTAAT dat de aanvrager geen aanspraak kan maken op de voorrangsregeling, dan moet daar iets aan worden gedaan. Geen aanvragen meer in behandeling nemen die bij voorbaat kansloos zijn. Het schrappen van de kwijtschelding treft minima die recht hebben op voorrang. Gekeken naar de laatste 3 jaar is bij 18% van de mensen die een voorrangsverklaring hebben ontvangen de kosten voor de leges kwijtgescholden. Het gaat om gemiddeld 29 huishoudens per jaar. Waar hebben we het dan eigenlijk over.
PVDA wil eerst een goed ALTERNATIEF en dan pas schrappen van artikel 1 lid 4. Ofwel aan de voorkant goed bekijken wie in aanmerking komt. 

Dit wordt een bespreekstuk in de gemeenteraad van dinsdag 12 oktober a.s.

Afbeelding van Frauke Feind via Pixabay