PvdA wil extra gelden voor Sportparken in Programma Dordtwijkzone

15 juli 2021

Gemeenteraad woensdag 14 juli 2021 | Reserveringen Agenda Dordrecht 2030 | Cor van Verk:

Dordtse Leerprogramma
PVDA:
Ook wij hebben lovende woorden over inhoud en proces van de bestedingen van de Enecogelden. Voor Duurzaamheid is er nooit geld genoeg. Wij zien graag dat elk nieuwbouwproject een aparte paragraag Duurzaam meekrijgt. Wij willen meer aandacht voor achterstanden. N.a.v. die aanslag op Peter R. De Vries wordt gepleit om politieapparaat op orde te krijgen. Maar ook oorzaak van criminaliteit: verschil tussen arm en rijk. Niet genoeg geld om achterstanden weg te nemen. Maar alleen repressie is niet voldoende. Motie VVD om het extra geld voor onderwijs ook te richten op kinderen die het nodig hebben op alle scholen, en niet alleen de 11 scholen uit het voorstel, is uiterst sympathiek.

Wethouder Heijkoop: Dordrecht is een van de meest kwetsbare steden. Sociaal economische positie is niet goed. We gaan werken aan de versteviging van onze stad. Arme wijken, en de kinderen in deze wijken. Ze zijn de dupe. U wilt ook investeren in mensen en nieuwe generatie meer kansen bieden. In het Dordte Leerprogramma investeren we 10% van de Enecogelden.
MOTIE: U wilt voor alle scholen. Voorstel is voor 11 scholen, voor de meest kwetsbare scholen. Vanuit de risico’s, vanuit de ouders. Een kwetsbaar kind op een sterke school doet het beter dan een kwetsbaar kind op een kwetsbare school. Daarom hebben we ons geconcentreerd op een aantal scholen.

Motie is om de gelden voor alle kwetsbare kinderen op scholen te bestemmen is aangenomen door de Gemeenteraad.

Programma Dordtwijkzone
MOTIE Extra Investeren in Sportparken
PVDA: Binnenstad heeft ook geen businesscase. Maar er komt wel 40 miljoen voor de binnenstad. Dus het argument dat er geen businesscase is voor de Sportparkenvisie doet niet ter zake. De hele ontwikkeling van Dordtwijkzone heeft verregaande consekwenties voor de Sportparken. Dan is het toch logisch om dat mee te nemen. Sportparkenvisie ligt voor 80% binnen de Dordtwijckzone. Dus valt daaronder.
Wethouder riep raad op om te amenderen. Wij doen dat. Wij willen middelen beschikbaar stellen voor de Sportparkenvisie. U zei dat het hangt op het geld. Coalitie laat hem vallen, zelfs zijn eigen partij. Sportparkenvisie struikelt nu op de middelen. De visie is er, alleen het budget nu nog. Wij dachten dat Sportparkenvisie onderdeel was van de Dordtwijkzone. Dan horen daar ook de middelen bij.

Wethouder Burggraaf: Het proces is goed doorlopen. Dordtwijkzone. Groen/Blauw park. Er komt een betere bereikbaarheid in dat gebied voor de Sportparken. 4 Miljoen voor Sportvoorzieningen voor de bereikbaarheid.

Er was een flinke discussie in de gemeenteraad over de middelen voor de Sportparkenvisie.

De motie is evenwel niet aangenomen.