Handhaving weer onder gemeente

1 november 2021

Adviescommissie Bestuur en Middelen | Dinsdag 26 oktober 2021 | Handhaving | Jacqueline van den Bergh:

De PvdA vindt de alle Handhavers in dienst bij de gemeente Dordrecht moeten komen. In 2015 is ervoor gekozen om Toezicht te transformeren naar een regieorganisatie Handhaving bij Stadsbeheer en de handhavers in te huren van een extern beveiligings- en handhavingsbedrijf Handhaving Support.
Steeds meer taken gaan naar Handhaving en dus ook steeds meer handhavers. Gevolg hiervan is dat de aanbesteding niet helemaal goed is gegaan en de aanbesteding niet op tijd is gelukt. Ter overbrugging wil de gemeente gebruik blijven maken van Handhaving Support. Dit is onderhands aanbesteden en dat is niet toegestaan volgens Europese regels. Dit kan nadelig uitpakken voor de gemeente.
Plus dat er ook discussies en experimenten gaande zijn om Handhavers uit te rusten met verdedigingswapens (pepperspray en wapenstok). Maar dat mag alleen als de Handhavers in dienst van de overheid zijn (in verband met het geweldsmonopoly).
Voor de PvdA allemaal redenen om de Handhavers weer in dienst van de gemeente te nemen. Ze zijn groot belang voor onze sociale veiligheid op straat.

De burgemeester zei geen voorkeur te hebben voor in dienst nemen of uitbesteden. Waar zetten we ze voor in? Wat zijn onze prioriteiten? Ervaring leert dat Handhaving alleen in eigen beheer ook niet helemaal gelukkig was. Destijds is bewust voor aanbesteding gekozen. Het is een collegebevoegdheid.
Geweldsmonopoly ligt bij overheid, politie valt daaronder. Handhavers vallen daar niet onder. Handhavers hebben wel handboeien. Dus het maakt niet uit of ze bij gemeente of extern in dienst zijn. Als pilot met wapenstok succesvol is, dan wordt mogelijk de wetgeving aangepast. Handhavers hebben binding met bevolking en met wijken. Voordeel van vaste dienst is om mensen vast te houden. Nu is er veel verloop. Doorstroming is te groot.
De burgemeester schat de schade klein in door de onderhandse aanbesteding en verwacht geen claims. Samenwerking met politie: aan de voorkant moet een betere rolverdeling komen, zodat voor iedereen duidelijk is wie waarvoor is.