Herontwikkeling Spuiboulevard: PvdA Amendement 30% sociale huur

21 december 2022

Gemeenteraad dinsdag 20 december 2022 | Voorbereidingskrediet Herontwikkeling Spuiboulevard | Wouter van der Spoel:

PvdA diende een Amendement in om de woningverhouding te wijzigen. Het is nu: 10-10-40-40. Het Amendement wil: “Elk bouwblok omvat een diversiteit aan woningen in verschillende segmenten en woningbouwcategorieën. De verhoudingen liggen vast. Sociale huur-goedkope koop-middenduur-duur in de verhouding; 30-10-30-30. Dit is een gemiddelde voor het totale gebied en kan per bouwblok verschillen.”
GroenLinks had ook een Amendement ingediend, waarin zij eerst een onderzoek wil naar de financiele gevolgen van meer sociale woningen. Waarom een onderzoek, vroeg Wouter, terwijl jullie het altijd zo belangrijk vonden meer sociale woningen. GroenLinks zei nu geen carte blanche te willen geven. Wat voor gevolgen heeft het voor de kosten? Sociaal bouwen kost geld, stelde Wouter. Welk bedrag is dan belangrijk voor u om sociaal te bouwen? Wanneer wordt het echt te duur? Wat is het bedrag? GroenLinks wilde geen bedrag nu noemen. Maar nu al vastleggen, is een te groot risico vindt men. Eerst moet er onderzoek komen. PvdA vindt dat Amendement een slap aftreksel.
Amendement Partij voor de Dieren, dat vraagt om meer Dak/Gevel Groen en Onderhoud, steunt de PvdA.

Wethouder Burggraaf herinnerde eraan dat in 2018 de Gebiedsvisie is gestart met  3 Bouwblokken en 1 Blok CrownPoint. Het Woonprogramma is vastgesteld en in november 2021 het Bestemmingsplan. Daarin wordt de verdeling van de woningbouw al genoemd. Ontwikkeling is zo al in gang gezet met 10-10-40-40. Goede opbrengst willen we realiseren. Er is nu al een tekort van 7 miljoen.

Amendement van de PvdA is niet aangenomen. En om toch nog de mogelijkheid open te houden voor meer sociale huurwoningen, heeft de PvdA het Amendement van GroenLinks toch gesteund, dat eerst om een onderzoek vraagt. Dus daar komen we weer op terug.