Het verborgen leed van Menstruatie Armoede

21 november 2020

Ruim 25.000 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen missen lessen door gebrek aan geld voor maandverband of tampons. Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie Armoede komt ook in ons land voor en ook in Dordrecht. Om bij te dragen aan de aanpak van dit probleem in Dordrecht hebben de Dordtse gemeenteraadsleden Inge Stevens PvdA en Kitty Kruger GroenLinks het initiatief genomen om hiervoor een actie op te starten.

Menstruatie Armoede komt voort uit geldgebrek en schaamtecultuur. Door geldgebrek moeten keuzes worden gemaakt tussen eten voor het gezin of menstruatie materiaal kopen. Dan is de keuze voor voeding snel gemaakt. Met wc papier of ander middelen wordt er dan geïmproviseerd. Dit is niet zonder medisch risico, zegt arts Kees Rovers. Wethouder Sociale Zaken/Onderwijs Peter Heijkoop herkent dit probleem. Scholen hebben hier mee te maken, het leidt ook tot schoolverzuim. Het is een probleem dat meer aandacht moet krijgen, want het heeft naast de mogelijk medische ook sociaal stigmatiserend effecten.

Inge Stevens en Kitty Kruger zijn een inzamelingsactie gestart voor menstruatie materialen en andere persoonlijke hygiëne artikelen voor deze doelgroep. Ook de Stichting “Geef het Dordt” werkt aan dit initiatief mee. Doel is om rond de Kerstperiode persoonlijke hygiëne pakketten te verstrekken. Ook zegt Inge Stevens dat er naast materiaal ook geld kan worden gedoneerd op de rekening van de Stichting Geef het Dordt onder vermelding Persoonlijk Hygiëne. Het rekeningnummer is te vinden op de website van Geef het Dordt.

Tekst van Ben Corino – Studio De Witt – zaterdag 21 november 2020

Beluister hier de radiouitzending over dit onderwerp