“Hij ontwikkelde zich van stem des volks tot stem van het stadsbestuur”

24 september 2021

Cor van Verk, bij afscheid van wethouder Sleeking in Gemeenteraad van dinsdagavond 21 september 2021:

“Beste Piet,
Een aantal weken werd ik verrast door het verzoek om wethouder Sleeking toe te spreken tijdens zijn afscheid. Verrast omdat onze relatie niet te kenschetsen valt als warm. Ik waardeer het daarom juist des te meer. Mijn dank daarvoor. Vorige week kwam ik een wederzijdse bekende tegen die mij aan een motto hielp, namelijk Piet kwam met een klap en Piet gaat met een klap.

Ik leerde Piet kennen als oppositieleider in 2006. Hij was een gevreesd opponent. Gevreesd vanwege zijn enorme dossierkennis en zijn scherpe politieke analyses. Hij was eveneens een stevig debater waarvan een debat moeilijk te winnen was. Daarbij presteerde Piet het om met ludieke acties de aandacht vast te houden op belangrijke politieke punten. Ik denk daarbij zelf aan de uitreiking van een DordtPas aan toenmalig wethouder Hans Spigt.

Piet is te kenschetsen als een politicus die stond voor zijn standpunten. Piet was ook de politicus die met zijn partij duidelijk geworteld was in de Dordtse samenleving. Hij voerde krachtig oppositie tegen het toenmalige PVDA college, met als speerpunt het behoud van het polderlandschap. In 2010 leidde dat tot een mega overwinning. Beter voor Dordt behaalde 15 zetels in de raad. Piet kon vol trots een College vormen met 3 wethouders. De aandacht werd verlegd van de grote projecten naar het beheer van stad. Inwoners die klaagden werden gehoord. Allerlei klein of minder klein leed werd hersteld. Als wethouder Ruimtelijke Ordening wist hij de Stadswerven eindelijk van de kant te duwen. In 2014 startte de bouw, een prestatie in een tijd van economische crisis. En nu verrijst daar langzaam maar zeker een nieuwe wijk waarop de stad trots kan zijn.

Bij de raadsverkiezing verloor Beter voor Dordt slechts 2 zetels, een mooie prestatie. Piet nam cultuur er bij. Alom werd gegniffeld dat hij dit deed voor de vele recepties. Niets bleek minder waar. Piet ontpopte zich als een warm pleitbezorger voor de cultuur. De cultuur van de stad kreeg een impuls onder zijn leiding; uitmondend in nieuw beleid. Zonder nieuw geld overigens maar je kan niet alles hebben.

Piet ontwikkelde zich in die jaren als een gedegen bestuurder. Betrouwbaar en met kennis van zaken. Tegelijkertijd ervaarde hij dat bestuurder zijn wezenlijk anders is dan politicus zijn. Hij ontwikkelde zich van stem des volks tot stem van het stadsbestuur. Dat hij daarbij de machtspolitiek niet schuwde heeft een ieder kunnen zien. Er werd wel gezegd dat de leerling Piet zijn leermeester Piet van de PVDA in dat opzicht verre overtrof. Dit laatste schijnt mede te hebben bijgedragen aan de klap waarmee hij verdwijnt.

Het is voor iedereen die betrokken is bij Beter voor Dordt triest dat het verhaal met een dergelijk klap eindigt. Piet, je verdiensten voor de stad zijn onmiskenbaar groot. Als oppositieleider en als wethouder van deze stad en ondanks alle stekeligheden die wij regelmatig wisselden, wens ik jou maar ook zeker Godewyn en je kinderen en kleinkinderen nog heel veel plezier toe in de komende jaren. Ja Godewyn. Piet komt eindelijk thuis. Een wens die jij al veel langer koesterde, gaat eindelijk in vervulling en ik wens jullie komende jaren alle geluk toe.”

Bekijk ook filmpje RTV Dordrecht