In Memoriam Ad Breevaart: een geliefd, markant en sociaal mens

9 juni 2021

Met grote droefheid namen wij kennis van het overlijden van ‘onze rode rots in de branding’ Ad Breevaart. Hij overleed op 89 jarige leeftijd in de nacht van maandag op dinsdag 8 juni. Ad was een prominent en kleurrijk PvdA-lid. Vanaf 28 januari 1950 was hij lid. Hij hoopte zijn 90e verjaardag volgend jaar nog uitbundig te kunnen vieren. Daar verheugde hij zich al op, en wij ook. Wij wilden hem extra in het zonnetje gaan zetten. Ad startte in 1959 bij de politie, waar hij tot aan zijn pensioen is blijven werken.

Ad is al heel lang lid van de PVDA. In alle woelige perioden bleef hij de partij trouw; ‘Eens sociaal democraat, altijd sociaal democraat’. Hij was trots lijstduwer te mogen zijn op onze kandidatenlijst voor de gemeenteraad van 2018-2022. Voor hem was het solidair zijn met elkaar en opkomen voor mensen die het niet getroffen hadden in het leven vanzelfsprekend. Hij bezocht onze vergaderingen en activiteiten zoveel mogelijk. En deed nog volop mee aan de discussies. Hij genoot ervan om met mensen in gesprek te gaan.

Ad reisde veel, ook naar verre streken, zoals naar China en Peru. Zijn lange witte baard was zijn handelsmerk. Die baard is in 1980 ontstaan in Peru, want in de rimboe kan een scheerwondje zeer gevaarlijk worden. Bij thuiskomst heeft hij de baard laten staan. Hij verzamelde ook allerlei objecten uit de hele wereld. Zijn huis was als het ware een heel museum. Onlangs had Ad een tentoonstelling in het Dordrechts Museum, met vele van zijn objecten. Daar vertelde hij hele verhalen over. Hij was zeer geïnteresseerd in kunst, en bezocht vele musea.

Hij reisde ook veel in Nederland, ging overal op af. Stilzitten was niets voor Ad. Ad was een echte kindervriend. Voor veel kinderen was hij de echte Sinterklaas. Hij kwam ieder jaar weer trouw op een aantal basis-scholen, in vol ornaat en met zijn witte baard.

Wij zullen Ad missen en vooral zijn niet aflatende drive om ons te stimuleren. Hij was voor ons een geliefd, markant en sociaal mens.

PVDA DORDRECHT

Bekijk hier het gesprek van Frans Tuerlings met Ad Breevaart

Artikel AD/De Dordtenaar

Dordrecht.net