Landelijke regels voor electrische auto’s en laadpalen in parkeergarages

1 november 2021

Dinsdagavond 26 oktober 2021 was de Adviescommissie Bestuur en Middelen bij de Brandweer in het Leerpark. Het ging over de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, en dan vooral over het onderdeel Brandweer.

Men doet veel aan Crisisbeheersing en voorkomen van rampen. Het Dekkingsplan uit 2018 voldoet nog.
Mw. Frens Koers gaf een korte presentatie:
Vergroten van veiligheid voor iedereen, voor mensen die hier wonen, werken en recreëren. Er zijn allerlei ontwikkelingen: Vergrijzing, klimaatverandering, alternatieve energiebronnen, andere blusmaterialen, Omgevingswet: Veel minder werken vanuit wet/regels; meer vanuit principes, en proactieve zijn naar ontwikkelingen. Hoe kijken we naar veiligheid. Preventie wordt steeds belangrijker. Woningbouwopgave: belangrijk zijn dan ook de vluchtroutes, materialen gebruik. We zijn een transportregio, goed de risico’s in beeld hebben, vooral van de gevaarlijke stoffen. Data en informatie is steeds belangrijker. Nieuwe ontwikkeling is de Riskfactory: veilig opgroeien: aanbieden, op scholen.
Burgemeester: Burger moet meer betrokken worden en benoemd worden in de plannen. Iedere ramp is anders. Communicatie moet goed op orde zijn. Zelfredzaamheid: moet steviger. Het onvoorstelbare voorstelbaar maken.

Voor de PvdA is belangrijk:
– de brandveiligheid van appartementengebouwen en de gebouwen in historische binnenstad en 19e Eeuwse Schil:
de aanrijtijden voor de binnenstad zijn sneller dan voor buitenwijken.
In Vinexwijken zijn al wel rookmelders, bij oudbouw moet dan nog worden georganiseerd.
– regelmatig krijgen wij vragen over electrische auto’s in parkeergarages en laadpalen; er is nu een onderzoek naar de risico’s hiervan. Op dit moment zijn ze verboden i.v.m. de brandrisico’s. In het nieuwe Beleidsplan wordt hierop ingegaan. Er komen landelijks regels.
– risico’s voor de Staart vanwege Chemours en de vluchtroutes; komt extra inzet voor.

PvdA Commissielid Jacqueline van den Bergh