Meer invloed bewoners, maar geen bureaucratische logge bestuurslaag maken. 

9 juli 2021

Adviescommissie Bestuur en Middelen | Woensdag 7 juli 2021 | Burgerinitiatief Wijkraad Sterrenburg | Jacqueline van den Bergh:

Het Burgerinitiatief streeft samengevat 2 hoofddoelen na: 1. Bevorderen sociale cohesie en contact in de wijk. 2. Belangenbehartiging richting primair de gemeente(raad). De op te richten Wijkraad zal bestaan uit 7 inwoners van de wijk Sterrenburg die geen commissie of gemeenteraadslid zijn. De kandidaten melden zich aan door het leveren van 15 handtekeningen van Sterrenburgers. De wijkraad wordt gekozen op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen en wordt aangesteld voor vier jaar. 10 keer per jaar organiseert de wijkraad een vergadering waarbij een betaalde wijksecretaris wordt aangesteld. De secretaris bereidt samen met het dagelijks bestuur de vergaderingen voor en notuleert deze ook. De wijksecretaris is verantwoordelijk voor de verbinding met de gemeente Dordrecht ter bevordering van inspraak en participatie. De leden van de wijkraad krijgen een vergoeding. Er wordt tevens een wijkkantoor opgericht nabij of in het winkelcentrum Sterrenburg voor de vindbaarheid en bereikbaarheid van de raad. Verdere ondersteuning van de wijkraad bestaat uit een website, een bewonerspanel en een burgerforum. Om dit te financieren vragen de indieners een eenmalige incidentele bijdrage van de gemeente Dordrecht om het burgerinitiatief verder te laten uitwerken door een kwartiermaker wijkraad Sterrenburg. De kosten hiervan bedragen € 25.000,- (15 uur voor 6 maanden oftewel 390 uur). Tevens wordt er ambtelijke inzet en inzet van de griffie gevraagd voor de erkenning en inrichting van de wijkraad alsook de berekening van de structurele bijdrage van de wijkraad voor vier jaar.

PVDA: Wij vinden het jammer dat het Burgerinitiatief ervoor heeft gekozen om een wel erg ‘ambtelijk’ en bureaucratisch voorstel in te dienen, waarin eigenlijk alleen de structuur centraal staat en niet waar het om zou moeten gaan: bewoners en ondernemers meer invloed geven op hun (directe) omgeving. De PVDA vindt dat weldegelijk belangrijk. We hebben een tijd geleden geexperimenteerd met de ‘Buurt aan Zet’ in 2 wijken: Stadspolders en Krispijn. Dit experiment is geevalueerd, en was uiteindelijk wel tot tevredenheid. Bewoners, ondernemers en gemeente bespraken een onderwerp, en hadden een budget.

Rotterdam heeft inmiddels 39 wijkraden, voor de ‘nieuwe wijkdemocratie’. Er worden jaarlijks plannen voor de wijk gemaakt. Bewoners hebben inspraak. Je eigen buurt besturen, met wijkplannen met budget via de wijkcentra, en van te voren vaststellen welke inspraak bewoners krijgen, of zelfs meebeslissen over onderwerpen, zoals veiligheid, parkeren bijvoorbeeld, inrichting pleinen, groenvoorziening, etc. Daar zijn wij wel voor, maar niet door het instellen van een wijkraad in iedere wijk. Want als je het in Sterrenburg doet, waarom dan ook niet in de andere wijken? Wij vinden Dordrecht te klein hiervoor, maar De PvdA is er wel voor om via wijkplannen met budgetten bewoners en ondernemers meer invloed te geven via de wijkcentra. De Gemeenteraad stelt nadat bewoners hebben besloten dan de Wijkplannen vast en het budget. De Gemeenteraad met de bewoners controleert dan ook of de plannen worden uitgevoerd. Wij willen geen nieuw log bureaucratisch orgaan erbij gaan maken. Bewoners bepalen zelf of ze mee willen doen, dus geen vaste groep bewoners. Ofwel inspraak over specifieke onderdelen, zoals parkeren, inrichten pleintje, groenvoorzieningen, etc.

Wel zijn we ervoor dat wethouders wijken adopteren, en de wijken onderling verdelen, en verantwoordelijk zijn voor 1 of meer wijken en daarop aanspreekbaar zijn. En in de Buurtinlopen kunnen mensen elkaar spreken en ontmoeten. En online via Wijkforum. Mensen betrekken bij hun directe leefomgeving; Via webinars bijvoorbeeld. Stichting De Stad, heeft dat nu ook een paar maal gedaan. Begonnen vanwege corona, maar wij vinden dat effectief, in combi met gewone bijeenkomsten. Zoals ‘Raadslid, is dat iets voor mij?’ Mensen kunnen direct vragen stellen, hun mening geven en antwoorden krijgen. En presentaties kunnen zo worden gegeven. Je bereikt een heleboel mensen.

Wethouder Stam gaat bekijken hoe de participatie kan worden verbeterd, en komt met een verdere uitwerking. Want het kan niet zo zijn dat het Initiatief helemaal verdwijnt, maar wel de vorm van een wijkraad.