Nieuwe parkeergarage bij ziekenhuis; wethouder belooft een acceptabele oplossing voor iedereen

14 oktober 2020

Discussie was er in de digitale gemeenteraad op dinsdag 13 oktober 2020 over de nieuwe parkeergarage bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ). Daar komt nieuwe woningbouw inclusief een nieuwe parkeergarage. Echter de nieuwe parkeertarieven worden een stuk hoger dan nu. Daar is veel verzet tegen van het personeel en de bezoekers van het ziekenhuis, en van de sportverenigingen en vrijwilligers. Het parkeren gebeurt nu op een kaal parkeerterrein.

Naar aanleiding van de discussie in de gemeenteraad gaat wethouder Sleeking opnieuw in gesprek met ASZ, Ballast Nedam en andere betrokken partijen om tot een acceptabele oplossing te komen voor iedereen. Met Ballast Nedam wil hij in gesprek gaan over de mogelijkheid van het exploiteren van de parkeergarage door de gemeente. Diverse partijen – ook PVDA – hebben hierom gevraagd. Ook zegde de wethouder toe het Kettingbeding onder te brengen in het Koopkontrakt met de ontwikkelaar Ballast Nedam

Wethouder Sleeking gaf toe dat de communicatie met ziekenhuis en Sportboulevard nadrukkelijker geagendeerd had moeten worden. Bijvoorbeeld ook over maatschappelijke parkeertarieven. Het is altijd de intentie geweest om de parkeergarage te laten exploiteren door een commerciĆ«le partij. Volgens de wethouder kan de gemeente de parkeergarage niet gaan exploiteren vanwege aanbestedingsregels. Ballast Nedam is al in gesprek met een commcerciĆ«le partij voor exploitatie van de parkeergarage. Veel aandacht is er om de parkeeroverlast in de omgeving van ziekenhuis te voorkomen in Sterrenburg. ‘Wij willen wel in gesprek gaan met alle betrokken partners om tot een acceptabele oplossing voor iedereen te komen’.

Wethouder van der Linden vertelde dat we belang hebben bij een stabiele parkeeromgeving. De Blauwe zone kan uitgebreid worden in Sterrenburg Noord. Dat kost de gemeenschap wel geld, maar daar heb je de EPV voor.

PVDA vindt overigens wel dat ook het ziekenhuis een eigen verantwoordelijkheid heeft voor het parkeren van zijn personeel. Zo kun je denken aan het huren of kopen van parkeerplaatsen voor het personeel van ASZ in de nieuwe parkeergarage. Dat de wethouder opnieuw in gesprek gaat met alle betrokkenen over de parkeergarage en de mogelijkheid van een gemeentelijke exploitatie steunt de PVDA van harte.

Cor van Verk | PVDA

Lees hier de reactie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis