Orange Dordrecht: Stop het geweld tegen vrouwen

26 november 2021

Op donderdag 25 november 2021 om 16.30 uur was de start een informatieve bijeenkomst ‘Oranje Dordrecht’ in het Stadhuis met onder andere rechter Amarenske Buizer, Anneke van Veen en wethouder Rik van der Linden. Om 17.00 uur werd de schakelaar omgezet waarna het Stadhuis in oranje licht gehuld werd.

PvdA vindt het belangrijk dat hier aandacht voor is. Geweld tegen vrouwen is onacceptabel. Commissielid Jacqueline van den Bergh was aanwezig in de raadszaal en bij het ontsteken van de oranje lichten buiten.

Orange The World is een Internationale campagne van 25 november tot en met 10 december 2021 waarmee aandacht wordt gevraagd voor de bestrijding van alle vormen van geweld tegen vrouwen. Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd en actueel probleem: een schaduwpandemie, zoals het door de Verenigde Naties wordt genoemd. Het merendeel van de vrouwen krijgt al vanaf jonge leeftijd te maken met ongewenste opmerkingen en straatintimidatie. 30 procent van de vrouwen wordt in haar leven eens of vaker aangerand of verkracht. Seksisme kan dodelijk zijn; ieder jaar worden wereldwijd meer dan 80.000 vrouwen vermoord, vaak door een (ex-)partner of familielid. Bijna elke week wordt er in ons land een vrouw om het leven gebracht ‘omdat ze vrouw is’. Helaas is aandacht voor dit thema meer dan ooit nodig. Ook in ons schijnbaar veilige land is sprake van huiselijk geweld, geweld tegen vrouwen op straat, op opleidingen en het werk.

Door samenwerking tussen de Soroptimistenclub Dordrecht, Platform Vrouwen Kunnen Alles en gemeente Dordrecht is de campagne al succesvol geland in onze stad Dordrecht. Vorig jaar werden o.a. het Stadhuis, de Grote Kerk, het Dordrechts Museum, de Movies en By Branderhorst oranje verlicht. Ieder jaar zal ook in Dordrecht hiervoor aandacht zijn. Het geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in het algemeen staat hoog op de agenda van Dordrecht.

(Foto v.l.n.r.: Wethouder van der Linden, Anneke van Veen en Fokko van der Straaten)