Oud burgemeester Jan van Zuuren (PvdA) krijgt straatnaam op bedrijventerrein Kil 4

7 februari 2021

Dit artikel is overgenomen van Dordrecht.net / foto van Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht:

Arbeider-burgemeester (PvdA) en ere-burger van Dordrecht Jan H. van Zuuren

Vrijdag 5 februari 2021 is het precies een eeuw geleden dat ere-burger en voormalig burgemeester Jan H. van Zuuren werd geboren. De honderdste burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, besteedde in een twitter bericht 3 februari ook aandacht aan zijn voorganger uit de vorige eeuw.

In 2010 overleed Van Zuuren en in de gemeenteraad werd hij herdacht door toenmalig burgemeester Arno Brok.

Van Zuuren maakte van 1963 tot 1985 in totaal bijna 22 jaar deel uit van het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht. Het was ook een loopbaan, die voor zijn politieke tijd begon als arbeider in een metaalbedrijf. Daarna volgde de vakbond. Van Zuuren kwam in 1962 als raadslid in de gemeenteraad en begon eind 1963 als wethouder. Van Zuuren volgde Henk van Es op die burgemeester werd van Brielle. De wethouder van de PvdA werd in 1973 na het vertrek van burgemeester mr. J.J. van der Lee naar Eindhoven (waarnemend) burgemeester.

Stoel
In de politieke geschiedenis van Dordrecht was het vervolg een unieke stap want de (politiek) leider van de PvdA verhuisde in het college van de stoel van wethouder naar die van burgemeester. De grootste partij in de gemeenteraad, de PvdA van Jan van Zuuren, maakte dit unicum mogelijk. Met een aanbeveling van de grote meerderheid van de gemeenteraad werd Jan van Zuuren in 1974 door de Kroon voor zes jaar benoemd. De datum was symbolisch: 1 mei 1974. In 1980 begon hij aan zijn tweede termijn.

Wantijbad
Jan van Zuuren kende als Rotterdammer Dordrecht al uit de jaren dertig van de vorige eeuw, toen hij altijd in het Wantijbad kwam zwemmen. Dat vond Jan een prachtig modern bad.

Jan van Zuurenstraat op Kil 4
De gemeente Dordrecht heeft inmiddels besloten om hem ook met een eigen straat een plek te geven in het collectief geheugen.Dat gebeurt op het industrieterrein Dordtse Kil IV. Wethouder Piet Sleeking (Beter voor Dordt) bracht het voorstel – waarbij nog enkele naoorlogse burgemeesters een straat krijgen- in het college van burgemeester en wethouders. Het markante is wel dat Sleeking als actief betrokken Dordtenaar vanaf 1973 de enige in het college is, die de meeste wethouders in het verleden van Dordrecht heeft meegemaakt. Het is wellicht ook wel historisch te noemen van de Peit Sleeking als openbare bestuurder vanaf 1994 (!) al betrokken is bij het openbaar bestuur van de stad.

1 mei
Het oude vuur van de socialistische traditie liet Van Zuuren zeker zien als hij sprak op een 1 mei bijeenkomst in de stad (dag van de arbeid). Sommige mensen vonden nog wel hij een vakbondsman was gebleven. Burgemeester Arno Brok herinnerde nog in 2010 – bij de herdenken van het leven van de oud-burgemeester – aan zijn band met de dag van de arbeid. Hij noemde niet, dat Jan van Zuuren de eerste en laatste burgemeester was van Dordrecht, die bij het besluit was in april 1975 om op 1 mei 1975 de rode vlag te laten wapperen vanaf het dak van het Stadskantoor. Dat werd geen traditie.

Lees verder op Dordrecht.net