PvdA wil een Straatintimidatie APP dat ook een Meldpunt is

23 februari 2022

Adviescommissie Bestuur en Middelen | Dinsdag 15 februari 2022 | Aanpak Straatintimidatie | Jacqueline van den Bergh

Ook de PvdA heeft de straatintimidatie aangekaart, want we kregen te horen dat de politie niets met meldingen doet en men maar een  cursus zelfverdediging moest gaan volgen. Inmiddels geeft het college toe dat er ook straatintimidatie in Dordrecht plaatsvindt en is er een Plan van Aanpak Straatintimidatie opgesteld.

Welke doelstellingen heeft het college en zijn de maatregelen voldoende en stevig genoegd? Definitie: “Seksuele uitlatingen of (andere) gedragingen in de openbare ruimte die beledigend, kwetsend, dreigend of belemmerend zijn en het gevoel van veiligheid en vrijheid negatief beïnvloeden.” Vormen van straatintimidatie vinden plaats op straat, in het openbaar vervoer, in het uitgaansleven of in een openbaar gebouw, zoals een bibliotheek of zwembad. De gemeente Dordrecht doet – samen met nog een aantal andere gemeenten – mee met het Veilige Steden-initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Doel van het programma is een veilige openbare ruimte voor meiden, vrouwen en LHBTI+ om straatintimidatie preventief aan te pakken. In de periode 2020-2022 richt het Dordtse programma Veilige Steden zich op bewustwording, preventie en signalering, gericht op jongeren in het onderwijs en het uitgaansgebied in Dordrecht. Het programma loopt eind 2022 af. Het programma Veilige Steden vormt tevens de basis voor de aanpak Straatintimidatie.2021-2022.

De PvdA vindt de aanpak goed, zeker de mix van allerlei maatregelen, maar wil nog meer:

  • Ook in uitgaansgebieden met veel horeca is het zaak om dit in de overleggen die er zijn met gemeente, horeca en politie te bespreken. Dat is meer aandacht voor is.
  • Het moet worden opgenomen in het Integrale Veiligheidsplan (IVP).
  • Er komt een APP Straatintimidatie. Maar dat is om te inventariseren waar het plaatsvindt, om te registreren. Het is geen Meldpunt, waarop direct een reactie vanuit Handhaving of Politie komt. En dat wil de PvdA wel. Het moet een echt Meldpunt worden.
    Volgens de burgemeester is dit niet de bedoeling. Als de nood hoog is, moet men 112 bellen. Dan komt de politie.
  • Aanpassingen in fysieke omgeving: liever geen bomen kappen, bomen hebben we juist nodig. Wel extra verlichting op plekken waar dat nodig is, en meer toezichthouders op straat. Ook camera’s kunnen helpen.

Er wordt in Tweede en Eerste Kamer gewerkt aan een wetsvoorstel om Straatintimidatie strafbaar te stellen. Dan kunnen de daders worden aangepakt.