PvdA wil grotere stem voor Dordrecht in de nieuwe GR Sociaal

15 juli 2021

Gemeenteraad woensdag 14 juli 2021 | Wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke Regeling (GR) Drechtsteden Sociaal | Cor van Verk:

PVDA wil dat Dordrecht in de nieuwe GR Sociaal een grotere stem krijgt. Groter dan nu wordt voorgesteld door college. En heeft een Motie ingediend om de Beleidsvrije Ruimte voor Gemeenten te vergroten. De robuustheid van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) moeten we versterken, want doe je veel maatwerk lokaal, dan wordt dat toch weer generiek. Lokaal maatwerk met de 7 gemeenten, met meer lokale inkleuring. Hoe ver wil je gaan in een aantal voorzieningen. Dit moeten we wel steeds toetsen, maar bij elke regeling toetsen we.
We hebben nu GR Dienst Gezondheid en Jeugd (DG&J). Dat soort gedoe willen wij niet. De raad heeft nauwelijks iets te vertellen.

Motie Beleidsvrije Ruimte
Wethouder Heijkoop: Ik ben optimistisch over de nieuwe GR Sociaal. Lokaal gaat het gebeuren. U bent de baas over het sociaal domein. We hebben nog een Algemeen Bestuur. Maar als lid van AB richt ik mij vooral op u. We willen een solide robuuste SDD. Ik verwacht dat veel steden hetzelfde beleid zullen krijgen. Dit wordt geen GR DG&J. Beroep/Bezwaar heb ik nu ook op mijn bordje. Ik kan dan bijsturen. Drechtraad model: nu over inwonersaantal Die stemgewichten komen straks in de Statuten. We onderhandelen flink en daarbij hoort dat je comprimissen sluit.
PVDA: Waarom gekwalificeerde meerderheid bij financiele besluiten? Verdeelsleutel is toch overeenkomstig het aantal inwoners.
Wethouder Heijkoop: P&C momenten wordt het gekwalificeerd, 3 gemeenten zijn dan nodig voor een besluit. Voor de rest genoeg aan 2 gemeenten. Dat is het compromis. Voor Dordrecht ziet deze uitkomst er goed uit.
Alle colleges krijgen boodschappen uit gemeenteraden. Men wil vastigheid. We moeten het wel eens worden met elkaar. Aan alle kanten water bij de wijn.
PVDA: Gaat ook om wantrouwen naar elkaar. Of opportunisme van bestuurders. Dordrecht heeft water bij de wijn gedaan? Waarom?
Wethouder Heijkoop: Dit is geen kleurloos compromis. Wij gaan geen bezuinigingen meer doorvoeren als Dordrecht dat niet wil. Nu reacties verzamelen uit alle gemeenten. Definitieve tekst Verordening is niet meer amendeerbaar. Voorstellen in de raad kunt u amenderen.
Stedelijk gebied mag niet overheersen, is de afspraak met gemeenten. Vandaar dit compromis. P&C gekwalificeerde meerderheid.
PVDA: Raden zijn aan zet, zei u. En nu zegt u nee tegen de raad. Dit is salamitactiek. We worden een regeling ingefrommeld. De spelregels zijn alleszins bepalend.

Motie is aangenomen door de Gemeenteraad.

 

Waar ben je naar op zoek?