PvdA: Wordt het echt anders? Komt er een andere bestuursstijl met deze 4 partijen?

5 april 2022

Dinsdagmiddag 5 april 2022 deed de informateur Pauline Bouvy-Koene in de gemeenteraad verslag van haar gesprekken met de politieke partijen. 

Er komt een hoofdlijnen-accoord. Op grond van haar gesprekken concludeert zij dat er een college moet komen met VVD, GroenLinks, CU/SGP en CDA. Dat kan zorgen voor een stabiel stadsbestuur en dat de stad vooruit kan helpen.
Een Raadsaccoord vindt geen steun. Waar partijen vooral voor kiezen is rust op het politieke vlak. Er waren te veel verstoringen in de afgelopen jaren. Paulien adviseert dan ook om de formatie te starten met VVD, GroenLinks, CU/SGP en CDA. Geen VSP erbij.

PvdA/Wouter van der Spoel: Waar alle partijen de mond van vol hadden, dat het anders moet, en de opkomst omhoog moet, daar is niets van terug te zien in dit verslag. Hoe kan? Er is veel waardering voor de VSP over hoe zij de stad weet te bereiken. Maar kennelijk niet belangrijk genoeg om mee te regeren. Juist nu we verbinding met de stad willen, doet VSP niet mee. Zelfde voor BVD. Stabiel is nu eigenlijk ouderwets. Omdat VVD en GroenLinks 2 wethouders willen leveren. Niemand mag straks uit de boot vallen, dat belemmert toch het debat in de raad. Ik zie het nog niet. Gaan wij terugzien dat de bestuursstijl anders wordt, en hoe gaan we bouwen aan de andere relatie met de stad? Dit moet in het Coalitieaccoord worden uitgewerkt.

Het voorstel om Pauline Bouvy-Koene (VVD) en Cees van Eijk (GroenLinks) tot formateurs te benoemen, is unaniem gesteund door de gemeenteraad.