Start van de Steunwegwijzer voor mensen die vastlopen in de bureaucratie

14 mei 2022

Vrijdag 13 mei 2022 ging de Steunwegwijzer Dordrecht, in de Buitenwacht in Krispijn officieel van start. Burgemeester Kolff kreeg de eerste fonkelnieuwe folder overhandigd. Uit handen van Riet Duijkers, voorzitter Platform tegen Armoede in de Drechtsteden.

De Steunwegwijzer is bedoeld voor mensen die vastlopen in de bureaucratie en verdwalen in de systemen van de hulporganisaties. De leefwereld is nogal afwijkend van de systeemwereld. Vele mensen zien door de bomen het bos niet meer, en begrijpen de systeemwereld niet, met allerlei vage brieven, formulieren en voorwaarden. Dit leidt ertoe dat eenderde van de inwoners niets meer te maken wil hebben met de overheid. En dat is zorgwekkend, vindt de PvdA.

De vrijwilligers van de Steunwegwijzer bieden een luisterend oor, gaan uit van de mens zelf. Registreren niets. De bedoeling is dat de mensen zelf weer de regie in hun leven kunnen oppakken. Velen voelen de kontakten met de overheid als “dat zij geen keus meer hebben” en van alles moeten wat zij niet begrijpen. Zij willen zelf weer hun leven in eigen hand nemen, en niet van “wij nemen het van je over”.

Vrijwilligers van de Steunwegwijzer (Casper, Sander, Corrie (PvdA’er) en Rob) richten zich op de vraag achter de vraag. “Wij hebben de tijd als pensionado’s”. “Wij zijn de Wegenwacht van de hulpverlening”.

Burgemeester Kolff zei dat er steeds weer regeling op regeling wordt gestapeld. Dat komt de duidelijkheid niet ten goede. De Steunwegwijzer is dan ook hard nodig. “Samen pakken we de armoede aan, dat beloof ik”.

Bekijk ook het filmpje van RTV Dordrecht

 

Waar ben je naar op zoek?