Commissielid

Leo Damen

Leo Damen

Over Leo Damen

“Laat Dordtenaren meer meepraten over de stad”

Kennis en interesses: Ouderen/WMO, wonen

Wie ben je?
Ik ben Leo Damen (68 jaar) en samen met mijn partner ben ik pleegouder van vier jongens. Ik ben geboren in Deventer en 45 jaar geleden in Dordrecht gekomen om bij het Jongerenadviescentrum (nu Jeugdzorg, red) te werken. Ik heb een paar jaar sociologie en stedenbouwkunde gestudeerd.

Wat doe je?
Ik ben pleegouder, twee kinderen wonen nog thuis. Daarnaast ben ik voorleesouder voor twee jongens die ik help met de Nederlandse taal. En ik zit in het bestuur (in opheffing) van de stichting Sociaal Cultureel Werk in Dordrecht. Voor mijn pensioen was ik medewerker van de gemeente Zwijndrecht.

Waarom houd je van Dordrecht?
Het is een mooie stad met een heerlijk groen buitengebied. Je kunt hier prachtige fietstochten en wandelingen maken. Ik woon in Nieuw Krispijn, een heel erg leuke, gemengde en rommelige wijk. Het is hier echt nooit saai, daar houd ik van.

Wat wil jij voor Dordrecht?
Ik wil dat er meer betaalbare woningen in de stad komen, zowel sociale woningbouw als betaalbare koopwoningen. En er moeten goede seniorenwoningen worden gebouwd, in overleg met de senioren zelf. De afgelopen tien jaar heeft de stad 5000 betaalbare woningen gesloopt en vervangen voor duurdere koopwoningen. Dat is bewust beleid geweest van het college. Die woningen moeten terugkomen.

En we moeten de kansenongelijkheid aanpakken. Er moet een Dordts aanvalsplan tegen schooluitval komen. Jaarlijks stoppen er veel teveel scholieren voortijdig met hun opleiding, vooral in het MBO. We moeten meer op Nederlandse taal inzetten, om te beginnen vanaf de lagere school. Coaches kunnen jongeren helpen om hun school af te maken en een stageplek te vinden. Kunnen we oudere vakmensen niet inzetten om onze jongeren in het MBO te begeleiden?

De gemeenteraad moet Dordtenaren ook veel meer laten meepraten over de stad. De raad is nu teveel in zichzelf gekeerd. Laten we met de stad de discussie aangaan, wat gaat er goed en slecht. En hoe verbeteren we dat? Ik wil ook dat er een referendum komt over het nieuwe gemeentehuis. Willen we wel een nieuw gemeentehuis, of willen we dat geld liever besteden aan betere sportvoorzieningen?

In contact met Leo