PvdA raadslid Marije Schnabel heeft het college vragen gesteld over de rol van de gemeenteraad bij het Programma ‘Werk voor de Jeugd’. Het is nu zo geregeld dat er veel georganiseerd wordt buiten het zicht van de gemeenteraad. Via Ambtelijk Overleg Jeugd en het Portefeuillehouder Overleg Jeugd op basis van een vast format.
1. Kan het College een nadere toelichting geven op de wijze waarop besluitvorming tot stand komt en hoe bij verschil van mening wordt geëscaleerd?
2. Kan het College toelichten hoe de stemverhouding in het PFO is geregeld en op welke wijze en met welke data op de resultaten van lokaal beleid wordt gestuurd, want zowel inhoudelijk als financieel kunnen er regionale effecten zijn? Met andere woorden hoe wordt het regionale effect van lokaal be- leid doorbelast, ‘wie betaalt wat en waarvoor’?
3. Kan het College aangeven hoe de portefeuillehouders de besluiten en afspraken van het PFO met de gemeenteraden delen en hoe de besluitvorming in de gemeenteraden dan plaats zal hebben?
4. Kan het College aangeven wat de positie van de Gemeenteraad daarbij is, want wanneer er slechts sprake is van informatie achteraf zal de gemeenteraad nooit bijtijds kunnen sturen op bijstelling van kaders en financiële effecten.
5. Kan het College aangeven hoe ervoor zal worden gezorgd dat er tussen de 10 gemeenten geen grote verschillen van dienstverlening ontstaan zodat burgers geen of een te beperkt overzicht hebben van het beste adequate jeugdhulpaanbod voor hun kind?
6. Kan het College aangeven welke besparing wordt gerealiseerd met de gemeenschappelijke investering van € 216.387,– in apparaatskosten en in hoeverre deze kosten toereikend dan wel taakstellend zijn?
Met vriendelijke groet,
PvdA Fractie | Marije Schnabel |