PvdA Commissielid Ruben Schilt heeft vragen aan college gesteld over de dreigende dakloosheid van de bewoners van het pand Thureborgh.
Het pand Thureborgh biedt woonruimte aan honderden hardwerkende of studerende jongeren. Een deel van deze jongeren heeft een tijdelijke huurovereenkomst. Een ander deel heeft een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Voor beide groepen geldt echter dat bij de sloop van Thureborgh er geen of nauwelijks vervangende woonruimte beschikbaar is. In de huidige Huisvestingsverordening staat dat bij sloop van corporatiewoningen huurders recht hebben op voorrang bij (vervangende) woonruimte. Voor ons is onduidelijk of het pand Thureborgh corporatiebezit is. Als dit niet het geval is, hebben bewoners op basis van deze Huisvestingsverordening geen recht op voorrang bij (vervangende) woonruimte. Terwijl de woningen in het pand Thureborgh wel als sociale woningen beschouwd kunnen worden. In feite is er geen verschil in de positie van woningen van Thureborgh en corporatiewoningen.
De PvdA heeft dan ook de volgende vragen hierover:
• Wie is de eigenaar van Thureborgh?
• Is het bij het college bekend dat Thureborgh binnen afzienbare tijd afgebroken wordt, terwijl er
honderden bewoners in het pand zitten?
• Beseft het college dat bij de afbraak van Thureborgh honderden jongeren dakloos worden en al of niet gedwongen worden buiten de gemeente woonruimte te zoeken?
• Begrijpt het college dat veel van deze jongeren een kennissenkring hebben die bestaat uit andere
bewoners van Thureborgh, en dat zij daardoor een beperkte mogelijkheid hebben om wanneer ze dakloos worden een beroep te doen op hun kennissenkring?
• Heeft het college enig idee/plan hoe deze mensen geholpen gaan worden, zodat dit niet uitloopt in een drama voor deze mensen van behoorlijke omvang?
• Is het college op de hoogte van het feit dat Thureborgh naast het bieden van woonruimte het ook een
sociale ontmoetingsplek ruimte biedt?
• Bevordert het college dat bij nieuwbouw bij deze functie nieuwe ruimte wordt aangeboden?
• Als Thureborgh geen eigendom is van een Dordtse woningbouwcorporatie en ook niet wordt
beschouwd als sociale woningbouw, hebben de bewoners geen recht op voorrang bij toewijzing woonruimte.
Hoe is het verschil tussen huurders van corporatiewoningen en huurders van Thureborgh in de Huisvestingsverordening op basis van sloop te rechtvaardigen?
20 juni 2023