Bij de behandeling van de Begroting Dordrecht 2024, dinsdag 7 en woensdag 8 november 2023 in de gemeenteraad heeft PvdA raadslid Marije Schnabel een dringende oproep gedaan om toch vooral jongeren te steunen. Veel jongeren hebben het moeilijk.
DE WONINGNOOD is de laatste jaren sterk toegenomen en dit geldt in nog sterkere mate voor jongeren met een beperkt inkomen en zonder hele rijke ouders. De huisvestingssituatie voor veel jongeren is rampzalig. Marije Schnabel, fractievoorzitter PvdA fractie, vroeg via een motie om vaak hele goedkope woningen voor jongeren te reserveren, want door het nieuwe woningbeleid gaan veel van die hele goedkope oudere woningen verloren. Dit dreigt nu ook weer te gebeuren met honderden woningen aan de Troelstraweg.
De motie roep het college op om:
– Met de Dordtse woningbouwcoöperaties in overleg te treden om jongerenhuisvesting in deze raadsperiode toch nog mogelijk te maken en te bezien of verouderde sociale huurwoningen tijdelijk geschikt te maken zijn voor de verhuur aan jongeren;
– Adequate beheermaatregelen te treffen bij locaties die hiervoor tijdelijk in aanmerking komen;
– De woningen daarna te verhuren aan 2 of 3 jongeren per woning.
Wethouder Peter Heijkoop vindt dat we juist bij de Troelstraweg in Crabbehof fors moeten slopen. De woningen zouden niet goed meer zijn van kwaliteit, ze hebben een slecht energielabel, en er zijn geen liften. Volgens Marije hoeven de woningen niet flink te worden opgeknapt. Jongeren willen best tijdelijk in een goedkope woning wonen, die niet helemaal picobello is.
De wethouder zegde toe dit mee te nemen in de gesprekken met de woningcorporaties. Om te kijken waar het mogelijk is om ook tijdelijke huisvesting te verzorgen voor jongeren. Maar hij wil niet dat er claims voortkomen uit tijdelijke huisvesting.
JONGEREN ONTMOETINGSPLEKKEN
Ieder wijk te maken heeft met jongeren die elkaar willen ontmoeten om te ontspannen, deel te nemen aan activiteiten en informatie uit te wisselen. Een goede spreiding en voldoende variatie in ontmoetingsmogelijkheden voor de verschillende groepen jongeren belangrijk zijn. Het college kondigt in de Begroting 2024 aan van plan te zijn om een Voorzieningenmonitor per wijk op te stellen. Maatschappelijke voorzieningen voor jongeren vallen hier ook onder. Bij het opstellen van deze Voorzieningenmonitor per wijk vindt de PvdA het nodig om ook bewoners, jongeren en jongerenwerkers te betrekken. Marije diende een motie in met het verzoek aan college om:
• Te onderzoeken of jongeren tevreden zijn over de voorzieningen in hun buurt.
• Bij het ontwikkelen van de Voorzieningenmonitor per wijk ook voor jongeren de voorzieningen – of gebrek aan voorzieningen – in kaart te brengen.
• Jongeren, bewoners en jongeren/straatwerkers hierbij te betrekken.
Wethouder Chris van Benschop vertelde in gesprek te gaan over de programmering van de Ontmoetingsplekken, niet alleen voor jongeren. Maar aan jongeren zal speciaal aandacht worden besteed. Bij het opstellen van de Voorzieningenmonitor zullen jongeren, bewoners en jongerenwerkers betrokken worden.
Volgens Marije Schnabel zijn de eerste stappen gezet om te zorgen dat jongeren weer kunnen wonen en elkaar kunnen ontmoeten.
DE PERSPECTIEF PRESTATIE
Marije stelde in de raad opnieuw de voordelen van een Perspectief Prestatie aan de orde bij het oplossen van schulden bij jongeren. Een vorige motie voor een Jongeren Perspectief Fonds werd afgeraden door wethouder Heijkoop. De Perspectief Prestatie is een effectieve aanvulling is op het bestaande arrangement van schuldzorg regelingen en past perfect in de programma’s Glansrijke Toekomst voor Jongeren en Menselijk Kapitaal & Arbeidsmarkt. De intensieve begeleiding, de te leveren maatschappelijke tegenprestatie van de jongeren en het daarna geboden perspectief leidt tot minder terugval en minder problemen op andere leefgebieden bij de jongere in kwestie. Een zelfstandigere en schuldenzorgvrije jongere zal minder vaak een beroep hoeven doen op hulpverlening.
De PvdA verzocht het college via de motie om binnen de aanpak ‘Jongeren op de Rit’ een try-out van de Perspectief Prestatie in te richten voor een klein aantal jongeren met complexe schulden.
Helaas wilde wethouder Peter Heijkoop ook deze keer het nog niet overnemen.
Marije zelf zegt: “Ik geef het niet op, want het is een heel goede aanpak. In andere steden is het succesvol en jongeren leren zich beter op hun toekomst voor te bereiden.”