Fietsen op alle paden in Weizigtpark is nooit besloten

18 september 2024

Fietsen op alle paden in Weizigtpark is nooit besloten

17 september 2024:
Commissielid Leo Damen heeft vervolg Art.40 vragen gesteld aan college over het fietsen op alle fietspaden in Weizigtpark, zowel op de brede als op de smalle paden. Volgens de PvdA was dat nooit de bedoeling, volgens college wel. Vandaar nu de vragen. Ook het Hondenplatform vindt het onverantwoord dat bij het hondenlosloopgebied, naast een smal pad dat bedoeld was om alleen op te wandelen, nu ook gefietst zou kunnen worden.

Geacht college,
In uw antwoord op onze vragen over het toestaan van fietsen op alle paden in het Weizigtpark d.d. 25 juni 2024 schrijft u in antwoord op onze eerste vraag het volgende: dat ‘Bij het herontwerpen van het park zijn vooraf uitgangspunten bepaald. Eén van die uitgangspunten is om geen onderscheid meer te maken tussen fiets- en voetpaden’.
Wij waren verbaasd over dit antwoord. We hebben zelf diverse stukken bekeken die aan de gemeenteraad zijn toegestuurd. We komen de volgende standpunten met betrekking tot wandelen en fietsen in het Weizigtpark tegen:

• Schetsontwerp Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied Dordrecht – December 2018
Punt 4.2 Ontsluiting 22:
Het ontsluitingsvoorstel is gebaseerd op het PVE en de thema’s die tijdens de Alliantiegesprekken naar voren kwamen. Een aantal daarvan kan in het kader van het schetsontwerp worden verwerkt en een aantal blijft op het verlanglijstje staan, zoals het fietspad langs het spoor.
4.2.1 Fietspaden: De belangrijkste doelstelling is het verbeteren van de fietsroutes tussen station en zuidelijk gelegen woongebieden en Leerpark en Gezondheidspark. De fietsroutes door het park worden verbreed en het verschil tussen voet- en fietspaden wordt duidelijk gemarkeerd (nader uit te werken). De oversteek met de Mauritsweg naar de hoofdfietsroute op de Nassauweg wordt verbeterd door het kruispunt te versmallen en een plateau te maken in de Mauritsweg. De diagonale doorsteek door het park blijft gehandhaafd voor fietsers en voetgangers.

Verslag Alliantiegesprekken en de Weizigtparkdag, als input voor het schetsontwerp Weizigtpark – Januari 2019
Inbreng (van de ‘Alliantiepartners’ m.b.t. routes: Fiets en voetpaden gescheiden – Let op beheer: Inrichting fietspaden, kleur fietspaden, aansluiting Nassaulaan.

• Definitief ontwerp Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied – Maart 2021 (opgenomen als bijlage bij raadsvoorstel Beschikbaar stellen van Uitvoeringsbudget en –krediet voor het Zuidelijk Stationsgebied – sept 2021)
Punt 3. Ontsluiting Voet- en fietspaden:
• Verbeteren en verbreden (fiets-) infrastructuur naar stationsentree / fietsenstalling en fietsverbindingen door het park naar de binnenstad;
• Herkenbaarheid fietspaden door karakteristieke belijning
• Verbeteren van de toegankelijkheid van de wandelpaden in het park (nieuw asfalt en beperken wateroverlast)
• Vergroten van de sociale veiligheid

In de hiervoor genoemde stukken zijn wij nergens het uitgangspunt tegengekomen dat wandelen en fietsen op alle paden toegestaan kon worden. Het tegendeel lijkt eerder het geval. Maar mogelijk hebben we iets over het hoofd gezien.

– Daarom vragen we u op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad om aan te geven in welk stuk – dat voorgelegd is aan de gemeenteraad – het uitgangspunt is vermeld dat op alle paden in het Weizigtpark wandelen en fietsen wordt toegestaan.

– Daarnaast willen we u vragen of het bij de gemeente gebruikelijk is verkeersborden te plaatsen ruim voor het moment dat een formeel verkeersbesluit door u is genomen en daarmee voor het moment dat burgers een bezwaar kunnen maken tegen een genomen verkeersbesluit.

Met vriendelijke groet, Leo Damen, Burgerraadslid PvdA-fractie Dordrecht