Art. 40 vragen: Tijdig en Gelijktijdig informeren Gemeenteraad

26 maart 2024

Art. 40 vragen: Tijdig en Gelijktijdig informeren Gemeenteraad

De PvdA fractie heeft art. 40 vragen gesteld aan college over het Tijdig en Gelijktijdig informeren van de Gemeenteraad.

We staan aan de vooravond van forse bezuinigingen/ombuigingen, waarmee een begin gemaakt wordt in de komende Perspectiefnota 2025. Volgens het raadsschema, dat wij ontvingen van de Griffie, wordt op dinsdag 18 juni a.s. de Perspectiefnota 2025, in eerste termijn, in de gemeenteraad besproken.
Ook wordt er al gerept over het ‘Ravijnjaar’ 2026, waarin de bezuinigingen hun beslag krijgen.
Voor de gemeenteraad is het sinds lange tijd een novum dat we moeten gaan besluiten over ingrijpende bezuiningen voor de lange termijn. Dat betekent dan ook dat de raad tijdig moet kunnen beschikken over degelijke informatie om financieel goed beslagen ten ijs te komen en om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. En dat er voldoende tijd is om de gevolgen en risico’s te kunnen bespreken met de betrokken partijen en burgers.
Over het tijdig kunnen beschikken over relevante informatie maakt de PvdA zich zorgen. Op dinsdag 9 april staat namelijk de behandeling over de Ombuigingsvoorstellen al gepland in de gemeenteraad. Dat wil zeggen dat wij het dan al hebben over de richting van de bezuinigingen, terwijl de Perspectiefnota (al dan niet in concept) nog niet beschikbaar is voor de raad. Althans niet beschikbaar voor alle partijen, omdat de praktijk vaak is dat coalitiepartijen eerder en sneller toegang hebben tot informatie.
Het is juist nu belangrijk om als gemeenteraad tijdig en voor alle leden gelijktijdig te kunnen beschikken over dezelfde informatie die de toekomst van Dordrecht gaat bepalen en waarvoor tijd nodig is om tot goede besluiten te komen.
Wij stellen wij u dan ook de volgende vragen:
1. Is het college met ons van mening dat wij als gemeenteraad staan voor dergelijke belangrijke beslis- singen voor onze geliefde stad Dordrecht, dat het tijdig maar ook gelijktijdig kunnen beschikken over dezelfde gedegen en betrouwbare informatie van belang is voor alle partijen in de gemeenteraad?
2. Kan het college ons verzekeren dat overeenkomstig de uitgangspunten van de gemeenteraad m.b.t. integeriteit – zoals besproken op de raads-tweedagen van 7 en 8 maart 2024 – alle fracties gelijktijdig van het college dezelfde volledige informatie krijgen m.b.t. de Perspectiefnota 2025?
3. De PvdA wil dan ook dat alle informatie m.b.t. de opbouw van de Perspectiefnota en de zoektocht naar de Ombuigingen in de volle breedte per direct wordt gedeeld met alle partijen in de gemeenteraad, zodat iedereen voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden.
Is dit ook het standpunt van het college?
Met vriendelijke groet,
PvdA Fractie | Marije Schnabel en Leo Damen
21 maart 2024