Meer investeren in groen en bomenonderhoud met XXL-Stadspark gelden

12 maart 2024

Gemeenteraad dinsdag 12 maart 2024 | Bomenprogramma |

Marije Schnabel: “Voorzitter, het collegevoorstel laat ons niet genoeg politieke wil en inventiviteit zien, (het is niet toereikend genoeg). Daarom biedt het voorstel niet genoeg ruimte voor een toekomstig bestendig bomenbeleid. We hebben meer middelen nodig voor onderhoud, maar we hebben ook een ander perspectief nodig op het groen om ons heen. Dat perspectief moet weliswaar groeien, maar daar kunnen we nu al op inzetten door mogelijk te maken bomen te adopteren in je straat, wijk of buurt. Als je meer een band met groen om je heen hebt, kun je er beter voor zorgen.

De PvdA kiest voor een hoger onderhoudsniveau, A+. Op de lange termijn heb je daar profijt van. Wij kiezen ervoor om extra budget te zoeken in de middelen van het XXL Stadspark, en dan met name de middelen die gereserveerd zijn voor beton en asfalt, voor de infra. Wij zien liever investeringen in het groen en bomen in de versteende wijken in onze stad. Wij hebben dan ook het amendement van SP meegetekend, waarin extra middelen beschikbaar worden gesteld en te streven naar onderhoudsniveau A+.”

Wethouder Merx gaf aan dat het moeilijk is om professionele mensen te vinden voor bomenonderhoud. Meer goedwillende vrijwilligers kunnen geen rol spelen bij specifiek bomenonderhoud, maar vrijwilligers kunnen zich wel melden, zodat ze bij onderdelen kunnen meehelpen.

Voorafgaand aan de raadsbehandeling was er op het Stadhuisplein een BomenProtest van de Bomenridders en Extinction Rebellion. Gezamenlijk werd het Bomenlied gezongen. 

Het heeft allemaal niet direct effect gehad op de extra middelen. Wel zijn er moties aangenomen van Partij voor de Dieren: Motie voor betere bescherming voor bomen; Instellen Bomenfonds; Meer kappen = Meer betalen, betalen voor het kappen van bomen vanaf 20 cm breedte.