Commissielid Ruben Schilt verlaat PvdA fractie Dordrecht

7 september 2023

Eerder deze week heeft burgemeester Kolff kenbaar gemaakt aangifte te doen van en onderzoek te laten doen naar de gelekte raadsdocumenten inzake het in Dordrecht gevestigde bedrijf Chemours. Op deze stukken was geheimhouding opgelegd. Schending van de geheimhoudingsplicht is een misdrijf en is strafbaar gesteld in artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht.

Naar aanleiding hiervan heeft commissielid Ruben Schilt zich bij de burgemeester gemeld. Er is een gesprek gevoerd waarbij het lid besloten heeft zich per direct terug te trekken als commissielid van de gemeenteraad van Dordrecht. Daarnaast blijft de aangifte in stand en is het aan het Openbaar Ministerie of er tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan. De gemeente Dordrecht geeft aan dat deze ontwikkeling geen effect heeft op het proces dat door meerdere gemeenten is aangespannen tegen het bedrijf Chemours.

Er wordt verwacht dat de rechter op 27 september uitspraak zal doen in deze zaak. ​ Twee verschillende kwesties Burgemeester Kolff: ‘Het is belangrijk te beseffen dat het hier om twee geheel verschillende kwesties gaat. Inhoudelijk ligt er de juridische kwestie tussen de gemeente en Chemours. De gemeente doet op dat vlak alles wat in haar macht ligt. Dat neemt niet weg dat geheime raadsstukken geheim dienen te blijven. Dat heeft de gemeenteraad ook vastgelegd in de eigen gedragsregels. Daarnaast is het een misdrijf als iemand geheime documenten lekt. Ik vind het moedig van commissielid Schilt dat hij zich begin deze week heeft gemeld en vind het spijtig voor hem dat zijn commissielidmaatschap hiermee eindigt. Dit kon alleen niet zonder gevolgen blijven’.

Reactie PvdA
De PvdA-fractie betreurt het vertrek van commissielid Ruben Schilt na het lekken van vertrouwelijke informatie uit een vergadering. “Wij erkennen dat de zaak omtrent Chemours een gevoelig en complex onderwerp is, waarin de belangen van de stad en haar inwoners voorop staan. Het goed informeren van de inwoners van de stad is daarom van groot belang. Het lekken van vertrouwelijke informatie kan echter schadelijke gevolgen hebben voor het proces en kan er toe leiden dat het college van Burgemeester en Wethouders minder bereid is vertrouwelijke informatie te delen met de leden van de gemeenteraad. Daarom was het doorgeven van vertrouwelijke informatie aan de pers onverdedigbaar.

Ruben heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en in goed overleg met de fractie besloten om zijn functie als commissielid neer te leggen. De PvdA-fractie heeft respect voor deze stap. De PvdA-fractie dankt Ruben voor zijn inzet en bijdrage aan de partij en wenst hem succes met zijn toekomstige plannen.”

Voor meer informatie, neem contact op met: Wouter van der Spoel (fractievoorzitter PvdA Dordrecht). Tel.: 06-42370010