Cultuur toegevoegd aan ambitie en doelstelling Evenementen

12 maart 2024

Gemeenteraad dinsdag 12 maart 2024 | Evenementennota |

Marije Schnabel: De Visienota Evenementen beschrijft dat evenementen het potentieel hebben om gemeenschappen te verrijken door het bevorderen van sociale verbindingen, culturele uitwisseling, educatie, gezondheid, inclusiviteit, trots en welzijn. Het brengt mensen uit diverse achtergronden samen, bevordert interactie en versterkt sociale cohesie in de gemeenschap. Ook biedt het gemeenschappen uit allerlei windstreken de kans om culturele rijkdom te vieren. Door cultureel toe te voegen aan onze ambitie en aan doelstelling 3 verankeren we de waarde van cultuur in het evenementenbeleid. Hiermee stellen we de verschillende gemeenschappen die ons eiland rijk zijn in staat om met trots en zelfvertrouwen geschiedenis, tradities en waarden te delen om zo tot een diepgaand begrip van elkaar te komen.

De ambitie is dat Dordrecht een vitale Evenementenstad blijft, waarbij de levendigheid en leefbaarheid van de stad voor de inwoners centraal blijft staan in combinatie met het optimaal benutten van de intrinsieke culturele, economische en maatschappelijke waarde van evenementen. Uit eerder onderzoek blijkt een groot maatschappelijk draagvlak te bestaan voor de wijze waarop de evenementen in de stad tot hun recht komen. Door een zorgvuldige planning en evaluatie willen we dit draagvlak ook toekomstig behouden en is het nodig dit met enige regelmaat middels kwantitatief en kwalitatief onderzoek te toetsen.

Vergroten culturele, maatschappelijk en economische waarde
Evenementen zijn een aantrekkelijk en toegankelijk middel om strategisch in te zetten en zo uiteenlopende doelstellingen van de stad te behalen. We zien kansen om in samenwerking met de evenementensector de kracht van evenementen te benutten bij het bereiken van, en onderling verbinden van culturele, maatschappelijke, economische en duurzame doelstellingen. We doen dit onder meer door het waar nodig steunen en versterken van bestaande evenementen; het aanbieden en faciliteren van (fysieke en financiële) mogelijkheden om nieuwe evenementen te organiseren; het stimuleren van samenwerking met en tussen stakeholders om gezamenlijk invulling te geven aan, en te werken aan het (door-)ontwikkelen van evenementenbeleid.

Het PvdA Amendement – mede gesteund door Op Ons Eiland, GroenLinks en Forum Voor Democratie – is aangenomen door de gemeenteraad. Dat betekent dat Cultuur wordt toegevoegd aan de maatschappelijke en economische waarde van evenementen.