Een Burgerberaad in Dordrecht over de verdeling van de ruimte op ons eiland

22 mei 2023

In de gemeenteraad van dinsdag 16 mei 2023 werd het onderwerp Burgerberaad behandeld. N.a.v. het Burgerinitiatief van CU/SGP en het voorstel van het college.

De PvdA is voorstander van een Burgerberaad. PvdA raadslid Marije Schnabel vindt het juist goed dat mensen betrokken bij een Burgerberaad die normaal niet zoveel hebben met politiek. Via loting worden de kandidaten uitgenodigd om deel te nemen aan een Burgerberaad over bijvoorbeeld het Klimaat of over de verdeling van de openbare ruimte op ons eiland. Marije is ook goed te spreken over het feit dat aandacht voor laaggeletterdheid is opgenomen in de mogelijkheden van participatie. Want het kan niet zo zijn dat alleen welbespraakte en hoogopgeleide burgers kunnen participeren.

Het is wel belangrijk dat het van te voren volstrekt duidelijk is wat er met de adviezen van het Burgerberaad gaat gebeuren. In principe worden ze overgenomen, tenzij er dringende redenen zijn om dat juist niet te doen. Maar belemmeringen voor oplossingen moeten van te voren duidelijk worden gemaakt. Want het kan niet zo zijn dat mensen zich maanden inspannen, en dat er dan niets met hun inbreng wordt gedaan. Dat is funest voor het vertrouwen in de politiek, wat op dit moment toch al laag is.

Een Burgerberaad kan dan ook bijdragen aan het versterken van dit vertrouwen.

Helaas is het voorstel niet aangenomen door de gemeenteraad. Wel komt wethouder Tanja de Jonge met een verder uitgewerkt voorstel voor Participatie. Daar kan het Burgerberaad in worden opgenomen als onderdeel van een breed palet aan mogelijkheden voor inspraak op diverse onderwerpen en thema’s.