Europarlementariër bezoekt Chemours-actie

29 mei 2023

Op zaterdag 8 juli brengt onze PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim een bezoek aan de wekelijkse Chemours-actie van de Sliedrechtse actiegroep ‘Gezondheid vóór Alles’. Ook in het Europees Parlement zijn er grote zorgen over de gezondheidsrisico’s van PFAS. Er is zelfs een algemeen verbod in de maak. Ook in andere landen zoals België en Frankrijk zijn er vervuilingsschandalen. Chahim gaat in gesprek met de actievoerders en zal de stand van zaken toelichting over het op handen zijnde verbod. In 2022 heeft hij de actievoerders ook al ontvangen in Brussel, op de foto initiatiefnemer Joop Keesmaat (l) met Mohammed Chahim (r).
De bewijzen voor de onaanvaardbare gezondheidsrisico’s stapelen zich inmiddels op. De producenten wisten het al jaren maar deden niets. Ze ontkenden het of wezen op de vergunningen die het kennelijk toestaan. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) oordeelde onlangs vernietigend: ook met vergunning blijft het bedrijf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de uitstoot. Daarmee staat Chemours in een berucht rijtje bedrijven als Tata Steel IJmuiden en Asfalt Productie Nijmegen.
Vorige week is concurrent 3M in het Belgische Zwijndrecht door de rechter veroordeeld voor de verontreiniging van de grond van de omwonenden. Ook de Nederlandse staat procedeert tegen 3M vanwege vervuiling van de Westerschelde. De Drechtsteden gemeenten en het waterschap procederen ook tegen Chemours. De Nederlandse rechter verbood onlangs de provincie om tussentijds de vergunning aan te scherpen.
Hoog tijd om ook de uitstoot van Chemours aan banden te leggen. Géén PFAS meer uitstoten met strikte handhaving en milieutoezicht. NUL UIT DE PIJP. Zelfs dan zal de vervuiling ons nog lang achtervolgen. Het gaat nog decennia duren voordat alle grond gesaneerd is en het drinkwater gezuiverd. Geen tijd te verliezen!