“Maak groen weer van bewoners”

14 november 2023

Geanimeerd gesprek met raadsleden en Sterrenburg bewoners

Op een gewone dinsdagochtend 14 november 2023 was er in het Tuinhuis in Sterrenburgpark een bijeenkomst georganiseerd door de Buurtvereniging over de Tweede Kamerverkiezingen, die eraan gaan komen op 22 november a.s.

Ondanks dat er niet veel bewoners op de bijeenkomst waren afgekomen, werd het toch een geanimeerd gesprek met de raadsleden Frans-Bauke van der Meer (GroenLinks), Leen Struijk (CU-SGP), Franceske van der Vugt (CDA), Pieter van Groenewegen (PVDD) en Ruby Pichel (FvD).
Vanuit de PvdA was commissielid Leo Damen van de partij.

Bewoners kwamen met vragen zoals:
– wonen (gezinnen zouden voorrang moeten hebben bij het toewijzen van woningen);
– over energietransitie (meer Bewonersondersteuning en makkelijk online kunnen opzoeken welke huizen er op Warmtenet aangesloten kunnen worden);
– over kunst, cultuur en historie (meer aandacht hiervoor en zeker voor muziek en kunst in openbare ruimte);
– over natuur- en milieu educatie (meer hiermee doen op scholen, met kinderen, die hier heel ontvankelijk voor zijn).
Leo was pas in Parijs geweest en had daar veel hele gevarieerde tuinen gezien, die door bewoners zelf onderhouden worden. Dat wil hij ook hier meer gaan zien. “Het groen moet veel meer van bewoners worden.”
Meer industrieel bouwen van woningen, wil Leo, dat kan het tempo van bouwen opschroeven. Want er is een grote behoefte aan woningen.

En over kernenergie. Hier waren de partijen echt verdeeld over. Over de andere onderwerpen waren er weinig verschillen. Kernenergie vond steun bij CU-SGP, CDA en Forum (je kunt er niet omheen, en er is leveringszekerheid, kernenergie is er altijd), andere partijen – zoals de PvdA – waren tegen vanwege de grote risico’s en kosten.

Het waren levendige gesprekken. Een bewoner vond het heel bijzonder dat hij zomaar kon praten met al deze raadsleden. In het Tuinhuis zit ook de bibliotheek. Er worden veel activiteiten georganiseerd. Meer gesprekken met politici wordt onderdeel van de activiteiten.

Lees ook verslag en bekijk filmpje RTV Dordrecht

Lees ook verslag met foto’s van Dordrecht.net