Maak het aantal verlaatjes bij horeca afhankelijk van klachtenmeldingen

22 februari 2024

Dordtse Dinsdag 13 februari 2024: Bespreking Horecanota in commissie:

LEO DAMEN: Nadruk van de nota ligt op meer Horeca. Er wordt voortdurend gerept over een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid maar het gaat eigenlijk alleen maar over meer horeca, welliswaar niet overal maar op redelijk veel plaatsen in de Binnenstad. De borging van de leefbaarheid krijgt weinig aandacht; er komen (misschien) dronkenmensenfluisteraars, ofwel SUS-wachten – d.w.z. mensen die dronken mensen rustig moeten houden en moeten vragen niet tegen gevels of in brievenbussen te plassen en die zonodig kotszakjes uitdelen.

Participatie of inspraak is zeer gebrekkig verlopen, werd door meer fracties opgemerkt, maar vraag is of het daarbij blijft. Wethouder moet nog reageren op opmerkingen in de commissie, maar opmerkingen gingen meer in richting van meer meer meer horeca dan richting borgen van leefbaarheid. Er worden naast de bestaande Horecaconcentratiegebieden een aantal nieuwe benoemd. De toekomstige na te streven ontwikkelingen per Horecaconcentratiegebied verschillen onderling nogal: van wat meer terrassen (Voorstraat Noord) tot meer nachthoreca (gebied tussen Blauwpoorstplein en Grote Kerk).
Lijkt ons goed maar maakt de regels niet automatisch helderder. Bekendheid en vindbaarheid van regels en afspraken per Horecaconcentratiegebied vraagt zorg, evenals afbakening van het Horecaconcentratiegebied.

Wat het voordeel is van Horecaconcentratiegebieden is onduidelijk, behalve dat je voor een bepaald gebied duidelijk aangeeft wat je wel en niet nastreeft. Aandacht voor leefbaarheid is gewenst, de beroerde gevolgde participatieprocedure voorspelt echter weinig goeds.

Daarom ons voorstel t.o.v. voorgestelde ontwikkeling:
– Meer horeca prima maar niet in nauwe straten maar op pleinen of wijde openbare ruimten, niet op binnenterreinen, niet direct grenzend aan plaatsen waar veel woningen eenzijdig richting openbare ruimte georiënteerd zijn, niet in woonstraten (Hofstraat) maar wel op plaatsen waar al veel achtergrond geluid is zodat dronkemansgelal minder eruit spring b.v. Stationsplein/Stationsstraat.
– Bij meer verlaatjes (12 per jaar per horeca-gelegenheid) kan in een concentratiegebied met 10 horecabedrijven het aantal zeer late sluitingstijden oplopen tot 120 per jaar. Dat is iedere drie dagen 1. Is nogal heftig.
– Maak een Klachtenmeldpunt en maak de klachten openbaar (geanonimiseerd). Maak het aantal verlaatjes afhankelijk van klachtenmeldingen van de buren, dat dwingt horecaondernemers om zich goed te verhouden tot die buren en in te grijpen bij overlast (wel oppassen voor altijd dwarsliggende enkelingen).