Marije Schnabel: MBO Jongeren, Jeugdhulp, Jongeren Perspectief Fonds

4 juli 2023

Ook deze dinsdagmiddag 4 juli 2023 – bij de Tweede Termijn behandeling Kadernota 2024 in de gemeenteraad – hebben Wouter van der Spoel en Marije Schnabel hun woordvoeringen gesplitst.

Marije gaf een toelichting de PvdA moties:
Motie Jongeren Perspectief Fonds. De gemeente neemt de schuld van jongeren over, en in ruil daarvoor verrichten zij maatschappelijke taken. Wethouder Heijkoop stond hier positief tegenover, maar wilde eerst onderzoeken in wat voor vorm dit kan worden opgekapt, bijv. koppelen aan Project Glansrijke Toekomst. De PvdA wil het als een zelfstandig project. Maar wethouder Peter Heijkoop zegde toe om in oktober met een voorstel naar de gemeenteraad te komen over het Jongeren Perspectief Fonds.
Amendement Bestemmingsreserve Jeugdhulp van 1,1 mio. Wethouder Rik van der Linden is hier niet voor, want wil geen gat in de Begroting maken van 1,1 mio. De PvdA diende dan ook de Motie: ‘Dordrecht pakt uitvoering Hervormingsagenda op’ in. Om in ieder geval voldoende financiele middelen te hebben om de Hervormingsagenda uit te voeren. Wethouder Rik van der Linden zei er voor te zorgen dat er voldoende budget hiervoor is.
Motie Maak MBO Jongeren weerbaarder: zowel financieel als maatschappelijk. Te veel MBO jongeren maken hun opleiding niet af en dat maakt hen kwetsbaar. De PvdA wil dan ook een speciale aanpak voor deze jongeren. Wethouder Chris van Benschop ziet meer heil in een bredere aanpak van jongeren van 12 tot 27 jaar.