Waarde marktbeleving door vertrouwde gezicht eigenaar

9 april 2024

Gemeenteraad dinsdag 9 april 2024: Marktverordening en juridische kwetsbaarheid | Marije Schnabel

Amendement Persoonlijke aanwezigheidsplicht verruimen
We vinden dat de waarde van de marktbeleving samenhangt met het vertrouwde gezicht van de eigenaar van de marktkraam. Tegelijkertijd maken we ons zorgen dat bij het niet meer persoonlijk aanwezig hoeven zijn, er filialen verschijnen van grote marktondernemers, waardoor kwaliteit verloren gaat. Het aangepaste amendement is hierin een mooie middenweg. Het lijkt ons een goed idee om op de vergunning te vermelden dat tot 3 vervangers bij-geregistreerd kunnen worden. En dat naar inzicht van het college en bij veronderstelde excessen vervangers niet kunnen worden toegestaan.

Amendement Twintig jaar marktvergunningen: Bouwen aan Duurzaam ondernemerschap
We steunen dit amendement, omdat een vergunning van 20 jaar voor meer rust zorgt bij ondernemers en daardoor de kans groter is dat er duurzaam geïnvesteerd wordt in het Dordtse.

Amendement Huidige vergunningen niet intrekken, maar Uitsterfconstructie
We vinden het niet wenselijk de huidige vergunningen voor onbepaalde tijd te laten uitsterven. We vinden het een beter idee om de vergunningen op een bepaald moment in de tijd tegelijkertijd om te zetten in een vergunning van 20 jaar.

Motie Rechtvaardigheid voor de marktondernemers
FVD heeft al een toezegging van de wethouder gekregen dat er maatwerk zal worden toegepast aan vergunninghouders die onredelijk getroffen worden door de nieuwe termijn van 20 jaar. Daarmee is deze motie overbodig.

Motie Levende dieren op de markt (kreeften)
We begrijpen deze motie van PVDD heel goed, maar (en dat geven ze zelf al aan) de Dordtse ondernemers worden benadeeld ten opzichte van andere gemeenten waar ze wel levende dieren mogen verkopen. Daarom roepen we PVDD op om dit bij de landelijke partij neer te leggen en op zo het gevecht tegen levende dieren op de markt aan te gaan.

Motie Meer beleving op de Dordtse Markt
De markt is al gezellig, het is ons niet helemaal duidelijk op wat voor manier de markt opgevrolijkt of verlevendigd moet gaan worden? En wat zou marktondernemers tegenhouden om de ideeën die ze blijkbaar hebben nu niet zelf uit te voeren? Daarnaast vragen we ons ook af: Wat gaat dit kosten? We willen toch het verlangen uitspreken wat breder naar cultuur te kijken, dan alleen in te zetten ter verlevendiging van de binnenstad.