Omzetten is een vorm van vernieling vergelijkbaar met de sloop van het vroegere postkantoor

22 februari 2024

Dordtse Dinsdag 13 februari 2024: Hel en Zuilespolder, beeldvormende commissievergadering:

LEO DAMEN: Rijk moet van EU meer oppervlak zoetwater-getijdegebied realiseren. Uitvoerder voor het Rijk is Rijkswaterstaat (RWS) H.&Z.polder is nu al een kruidenrijk-gras-natuurgebied met cultuurhistorische waarde. Het is best gek om het ene natuurgebied om te zetten in een ander natuurgebied en dat allemaal op nogal bureaucratisch vertaalde normen van EU. Bovendien is door de Eu een kritische datum vastgesteld waarvoor e.e.a. gerealiseerd moet zijn door het Rijk. Het Rijk heeft echter tijdenlang niets gedaan en zit nu met zijn klem.

De PvdA vindt dat de polder een van de toplandschappen op het eiland is, vergelijkbaar met Groothoofd, Kop van ’t Land en de Zeedijk ten oosten van de Schenkeldijk vanuit het zuiden gezien. Omzetten is een vorm van vernieling vergelijkbaar met de sloop van het vroegere postkantoor. College wil n.a.v. inspraak een aantal eisen stellen aan o.a. behoud deel cultuurlandschap, boomgaard, zichtlijnen van Zuileshoeve en hoogte van eb-vloedverschillen in Sliedrechtse Biesbosch. Maar de vraag is of die eisen op lange termijn handhaafbaar zijn. Is er nu geen sprake van een waterig compromis?
Alternatieve locaties met minder bestaande natuur en cultuurwaarden worden door RWS afgewezen, omdat die te ver weg zouden liggen voor trekvissen en/of er te weinig eb en vloed beweging gerealiseerd kan worden, het polderniveau te laag is en er te veel grondwerk zou moeten plaatsvinden of het eigendom te versnipperd is. Dus veelal technische argumenten. Er is door b en w een objectieve beoordelaar ingeschakeld die e.e.a. onderzoekt en kan bevestigen. Volgens ons zijn dit soort argumenten nauwelijks te toetsen.