Onderzoek naar fijnstof/geluidsbelasting verkeer

13 oktober 2023

Dinsdag 10 oktober 2023 werden in de gemeenteraad Dordrecht de Herijking WMO en de Uitgangspunten Mobiliteitsplan Dordrecht 2040 behandeld.

PvdA raadslid Marije Schnabel diende bij het onderwerp Uitgangspunten Mobiliteitsplan de PvdA motie in: Fijnstof/Geluidsbelasting:

Overwegende dat:
• door de toename van het aantal huishoudens in de toekomst het aantal autoritten in de stad zal toenemen;
• de groei van het autoverkeer leidt tot een toenemend ruimtegebruik;
• de groei van het autoverkeer leidt tot een toenemende geluidsbelasting;
• de groei van het autoverkeer leidt tot een verdere toename van de hoeveelheid fijnstof in de atmosfeer en het open water, inclusief de giftige bestanddelen van deze fijnstof zoals Hexamethoxymethylmelanine;
• fijnstof leidt tot ernstige gezondheidsproblemen;

Concluderende dat:
• voor het opstellen van het Mobiliteitsplan 2040 voor Dordrecht in kwartaal 2 van 2024, het gewenst is dat er inzicht is in:
– de nu bestaande en de in 2030, 2040 en 2050 verwachte geluidsbelasting en fijnstofconcentraties in de atmosfeer langs de drukke autoroutes in Dordrecht uitgaande van de huidige ontwikkeling van het autoverkeer;
– de maximaal toelaatbare geluidsbelasting en fijnstofconcentraties op basis van de relevante wet- en regelgeving en de daarbij behorende maximale autoverkeersstromen;
– de verwachte modal-spit (verdeling van totaal aantal ritten in Dordrecht over autoritten, fietsritten en o.v.-ritten) en de gewenste modal split op basis van het uitgangspunt dat de maximale geluidsbelasting en fijnstofbelasting nergens wordt overschreden;

Draagt het college op:
• de bovenstaande inzichten en gegevens aan de gemeenteraad te sturen voorafgaand aan de verdere discussie in de raad over het Mobiliteitsplan 2040.

Gezondheid moet vooropstaan, vindt de PvdA. Steeds meer bewoners, maar ook ondernemers en al veel kinderen, ondervinden hinder en overlast van verkeer.
Wethouder van der Linden zegde toe nog meer onderzoeken te doen in de stad, en dat er al redelijk wat data beschikbaar is. De PvdA trok de motie in op basis van deze toezegging en wil dit onderwerp in een commissie behandelen. En insprekers uitnodigen.