PvdA amendement ‘schrappen eigen bijdrage’ aangenomen

16 juli 2021

Gemeenteraad woensdag 14 juli 2021 | Wijziging Verordening Beschermd Wonen en Opvang | Cor van Verk:

College wil voor de crisisopvang bij Leger des Heils 5 euro per nacht laten betalen. Dit gebeurt al jaren in de praktijk, maar dat gaat nu vrij soepel en vrijwillig. Als je het niet kunt betalen dan hoeft dat niet en kun je ook een tegendienst, een taak verrichten tijdens je verblijf.

Volgens het college is het nodig dat die 5 euro nu geformaliseerd wordt, ofwel opgenomen wordt in de Verordening Beschermd Wonen en Opvang. Dit zou verplicht zijn en ook de regiogemeenten hebben dit in hun Verordening opgenomen.

De PvdA is hier tegen. Mensen in een crisis die in nood moeten worden opgevangen (vaak omdat er geen woonruimte voor hen is) moet je hiermee niet willen belasten. Laat het zoals het is, op vrijwillige basis, en niet opnemen in Verordening.

Wethouder Heijkoop wil toch die 5 euro eigen bijdrage per nacht wel opnemen in de Verordening. Hij ziet het als een soort spaarachtig construct. Hij ontraadt het Amendement, want dit lost niet probleem op waar deze mensen voor staan. Hij is juist verstandig een eigen bijdrage te vragen. Zij krijgen ook een uitkering, dus er is geld.

De gemeenteraad heeft het Amendement toch aangenomen, waarmee de 5 euro niet wordt opgenomen in de Verordening.

Maar hoe nu verder, hoe gaat de wethouder dit uitvoeren? “Dit moet ik in de regio bespreken. Eigen bijdrage moet uit deze Verordening. Dan moet dit ook in de andere gemeenten worden geschrapt.”