PvdA: Kom de sector tegemoet bij de Fair Pay code

20 april 2024

Dordtse Dinsdat 16 april 2024 | CULTUURNOTA | Marije Schnabel

Tijdens de behandeling van de Cultuurnota 2025 vroeg de PvdA aandacht voor het feit dat in 2025 de gemeente de cultuursector verplicht de codes te gaan hanteren: code Good Governance, code Diversiteit, en de code Fair Pay.

Fair Pay
Het gaat vooral om die code Fair Pay. De PvdA steunt uiteraard het streven om kunstenaars een goed inkomen te geven. Ook zij werken er hard voor. Alleen kunnen vele, vooral de wat kleinere, organisaties/initiatieven hier niet aan voldoen. Zij kunnen dat niet betalen. Bij de grotere instellingen, zoals Dordrechts Museum, zit dat in hun CAO.
Door de Fair Pay code hebben instellingen minder te besteden. Zij krijgen er namelijk geen geld bij. Dat dit gevolgen heeft voor het aanbod van instellingen, of dat er zelfs instellingen zullen omvallen, accepteert de gemeente. Het Cultuurbudget wordt namelijk niet verhoogd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam, die wel extra budget geeft voor het hanteren van de Fair Pay code. De PvdA vindt het niet oké dat Dordrecht zich zo defensief opstelt. Marije gaat hierover, en over nog een aantal zaken, schriftelijke vragen stellen. PvdA komt hierop terug bij de volgende commissiebehandeling.