PvdA: Minder XXLPark; Meer Groen in Wijken; Pasjes afschaffen Afvalcontainers; Stop Chemours

20 juni 2023

De PvdA heeft tijdens de Kadernotabehandeling dinsdag 20 juni 2023 in de Gemeenteraad 6 moties en 1 amendement ingediend. De woordvoering hebben Wouter van der Spoel en Marije Schnabel gezamenlijk gedaan.

WOUTER:
Het doel van deze kadernota is om ook in financieel lastigere tijden door te bouwen aan een sterke en groene stad. Het lijkt er op dat in 2024 alle plannen en ambities die dit college heeft verder ontwikkeld kunnen worden, maar vanaf 2025 zijn bezuinigingen onvermijdelijk. Er komt als het ware een boeggolf aan investeringen aan. Een golf die onvoldoende geborgd is in onze begroting en die niet meer vanuit reserves kan worden opgevangen. Een vraag die bij ons opkomt is dan, beste wethouders, zijn we de afgelopen jaren aan het verbrassen geweest?
Daarnaast willen we als raad op korte termijn een gesprek met de wethouder die gaat over het personeel. Er zijn nu al projecten die niet doorgaan, zoals bijvoorbeeld de woningbouw op het Gezondheidspark. En ook over het project Spuiboulevard hebben wij grote zorgen. Als we dan kijken naar de zorg over het personeel vragen wij ons af welke grote projecten straks nog wél doorgaan in Dordrecht?

Komend jaar gaat het college met de raad besluiten waar er bezuinigd gaat worden. Als het aan de PvdA ligt beginnen we daar nu gewoon al mee en kiezen we ervoor om te stoppen met het prestigeproject Stadspark XXL. Qua naam fantastisch groen en hip, maar we gaan vooral een gebied ietsjes groener maken dat al groen is en het merendeel van die 55 miljoen wordt gestopt in infrastructuur i.p.v. groen. We dienen hiervoor een motie in. De verkoeling in onze stad moet niet komen in Stadspark XXL, maar juist in de bestaande woonwijken. Het wordt dan ook tijd dat we nu eindelijk de toezegging van dit college, betreft ons idee ‘voor iedere Dordtenaar een boom planten’, terug gaan zien in de planning van 2023. We dienen hiervoor ook een motie in waarin we ons idee om voor iedere nieuw geboren Dordtenaar een boom te planten koppelen aan een aantal pleinen in Dordrecht die wel wat verkoeling kunnen gebruiken. En dat extra groen dat we in de wijken willen zien moet ook onderhouden worden. Dit hebben we meegenomen in deze motie en dat zal tevens zorgen voor meer ‘omkijken naar elkaar in de buurt’ en het tegengaan van eenzaamheid.

Nu we ons toch bij de mensen in de wijk bevinden. Iedereen ergert zich groen en geel aan al het zwerfafval. Het pasjessysteem voor ondergrondse containers werkt met enige regelmaat niet en alle maatregelen die genomen worden om dit systeem wel te laten werken, kosten bakken met geld. Schaf dat hele pasjessysteem gewoon af. Dat neemt een hoop ergernis weg bij de Dordtse bevolking. We dienen hiervoor een motie in.

En we hebben het wel vaker geroepen in voorgaande raadsvergaderingen. De 17.000 Dordtenaren die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. Er worden er tot 2030 netto 491 toegevoegd. Gezien de bezuinigingen waar we vanaf 2025 mee te maken krijgen maken we ons als PvdA erg veel zorgen over de ambitie van dit college om tot 2030 netto 491 woningen toe te voegen aan de woningvoorraad. Kan dit college, ondanks de vele bezuinigingen die ons te wachten staan, ons de garantie geven dat er in ieder geval 491 netto woningen worden toegevoegd aan de voorraad voor 2030?

  • MOTIE Stop de Groene Grootheidswaarzin!
  • MOTIE Van Afvalstress naar AfvalZen
  • MOTIE Breng Verkoeling waar het echt nodig is!
  • MOTIE Stop Chemours