PvdA Statenlid Adem Negash: “Burgers beschermen tegen schadelijke uitstoot”

26 mei 2023

PvdA Statenlid Adem Negash: “Als Statenlid voor de PvdA Zuid-Holland wil ik dat inwoners nog beter beschermd worden tegen schadelijke uitstoot van industriële bedrijven.” geeft Adem Negash aan. “Tijdens de recente Provinciale Statenvergadering op 10 mei 2023 hebben we samen met andere fracties aandacht gevraagd voor het belangrijke rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).”

Uit dit rapport blijkt dat bedrijven en overheden niet goed genoeg reageren op klachten en onvoldoende proactieve maatregelen nemen om burgers te beschermen. Dit is onacceptabel. Daarom hebben we als PvdA Zuid-Holland een motie ingediend om verbeteringen aan te brengen op het gebied van wetgeving, handhaving en communicatie. In deze motie vragen we het college om de aanbevelingen van de OVV over te nemen, te implementeren en uit te voeren. PvdA-Statenlid Adem Negash benadrukt: “Het is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk om de bescherming tegen industriële uitstoot nog verder te verbeteren.” Ook roepen we het Rijk op om actie te ondernemen en wetgeving op te stellen om bewoners beter te beschermen. Daarnaast is goede informatievoorziening aan bewoners essentieel.

We willen dat de informatie voor mensen begrijpelijk is. Over de schadelijke stoffen en over de mogelijke gezondheidseffecten. Daarom dringen we erop aan dat deze informatie op een begrijpelijk taalniveau (B1) beschikbaar wordt gesteld op een centrale plek. Deze motie is mede ingediend door GroenLinks, SP, ChristenUnie en D66. Samen werken we aan een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners.

Als PvdA Zuid-Holland zullen we de ontwikkelingen nauwlettend volgen en ons blijven inzetten voor de implementatie van de aanbevelingen van de OVV. Onze inwoners verdienen de best mogelijke bescherming tegen schadelijke uitstoot, en daar blijven we ons voor inspannen. Het college komt met een brief over het rapport en de aanbevelingen. Daarom is de motie aangehouden totdat we de brief van het college hebben ontvangen, waarin zij ingaan op het rapport en de aanbevelingen.

Bekijk hier ook de website van PvdA Zuid-Holland