Stop Geweld Tegen Vrouwen: Orange The World

25 november 2023

Op een druilerige koude zaterdagmiddag 25 november 2023 was er in de raadzaal van het Stadhuis de start van de Campagne Orange The World, Stop Geweld Tegen Vrouwen. De Soroptimisten, Vrouwen Kunnen Alles en DaVinci College organiseerden de bijeenkomst.

Orange The World is een campagne van de Verenigde Naties waarmee aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Dit is een wereldwijd probleem. Ieder jaar worden wereldwijd meer dan 80.000 vrouwen vermoord, vaak door een (ex-)partner of familielid. Omdat ze vrouw zijn. In ons land wordt wekelijks een vrouw om het leven gebracht. Helaas is aandacht voor dit thema dan ook meer dan nodig. Het geweld tegen vrouwen moet stoppen.

Het DaVinci College vertelde dat docenten klaar staan voor hun studenten die te maken krijgen met geweld, bij hen thuis of van hun vriend. Zij kunnen hun verhaal kwijt en krijgen hulp. Vrouwen zijn altijd op hun hoeden in het donker, verplaatsen zich in groepen ’s avonds. Studenten vertellen als zij hun school verlaten dat zij goede herinneringen hebben aan hun school. Zij voelen zich daar veilig en beschermd.

Afgesloten werd met een gedicht: Ik sta op, Ik sta op… Want erover praten is zo nodig, zodat er iets kan worden gedaan aan je situatie.

Daarna gingen we naar buiten, de regen in. Daar werd het Stadhuis in het oranje licht gezet. Onder luid applaus.

De Enge Route Tocht, langs plaatsen waar vrouwen vaak lastig gevallen worden, is verplaatst vanwege het slecht weer. Binnenkort hier meer over. Iedereen kan meelopen, of fietsen.