Voedselfietstocht om kennis te maken met ‘Voedsel Dichtbij’

18 september 2022

Zaterdag 17 september organiseerde het Platform Duurzaam Dordrecht de Voedselfietstocht. Om de aandacht te vestigen om meer voedsel van ons eigen eiland te eten, ging de Fietstocht langs een aantal locaties waar voedsel wordt geteeld. Zo’n 40 mensen gingen mee op de fietsreis. Fractielid, Jacqueline van den Bergh (en lid van Platform Duurzaam), was een van hen. De PvdA vindt dit een belangrijk onderwerp. Meer aandacht voor de kwaliteit van voedsel om ons heen.

De aftrap was bij Villa Eikenhof. Marco en Connie (van Voedsel Dichtbij) vertelden over het belang om voedsel van ons eigen eiland te eten. Bij Eikenhof kon men moestuintjes bekijken, die door scholen worden onderhouden, o.a. De Vrije School.

Daarna werd de KringloopTuin aan de Wieldrechtse Zeedijk bezocht. Dit is een zeer uitgebreide en weelderige voedseltuin, met ook aardig wat fruitbomen. Er is een mix aan grote en kleinere tuinen. Omdat het een Vereniging is, bepalen de leden wat er gebeurt.  Een heerlijk rustige en groene plek. Een aantal leden gaf een rondleiding aan de verschillende groepjes. Daarna was er een lekkere lunch van Koen, broodbakker die gespecialiseerd is in desembrood. Koen zit in het pand van bakkerij De Man aan de Krispijnseweg.

Toen op naar het Oostpark, dat ligt aan de weg naar De Viersprong. Hier staat een grote kas met tuin en horeca. De boer, die de beheerder is, vertelde e.e.a. over de plek. Het heeft ongeveer 16 jaar geduurd voordat zijn plan voor deze locatie is goedgekeurd door de gemeente. In het kader van De Nieuwe Dordtse Biesbosch moest boerenland verdwijnen en plaatsmaken voor natuur. De gemeente wilde er een parkeerplaats aanleggen voor 700 auto’s. Dat ging gelukkig niet door.

Hierna naar een melkboer, met ongeveer 50 melkkoeien. Tussen de koeien vertelde hij enthousiast over zijn bedrijf, en over de worsteling met de overheid die maar 1 oplossing accepteert voor de stikstof vermindering. Volgens deze boer zijn er allerlei andere manieren, die veel sneller tot reductie leiden. Maar dat accepteert de regering niet. Maar hij houdt hoop dat het goed komt. Hij heeft ook een boerenwinkel, met producten van zijn land, onder meer verse melk.

Het was een heerlijke dag, veel gezien en informatie opgedaan. En de regen viel reuze mee.

Bekijk hier het filmpje van RTV DORDRECHT

Lees ook op DORDRECHT.NET