We gaan laten zien dat een ander Nederland mogelijk is. Dat bouwen begint vandaag.

23 november 2023

Op heel veel plekken stemden mensen in Nederland gisteravond voor een koersverandering. Voor een socialer Nederland. Een groener Nederland. Voor een Nederland waarin we elkaar weer vertrouwen.

We zijn de tweede partij van Nederland geworden. En daar ben ik ontzettend trots op. Toch valt deze verkiezingsuitslag zwaar. De winst van een partij die 1 miljoen Nederlanders stelselmatig uitsluit en discrimineert, stemt veel mensen terecht somber. We hadden als verenigd links op meer gehoopt, maar tegelijkertijd ben ik enorm trots op wat we samen hebben bereikt. We hebben aan iedereen laten zien dat je samen sterker staat. We hebben aan iedereen laten zien wat het betekent om schouder aan schouder te staan en vol overtuiging te strijden voor dezelfde idealen. Ik wil alle mensen die ons hun stem hebben gegeven bedanken.

Op talloze plekken in Nederland zijn we de grootste geworden. Heel veel kiezers hebben ons hun vertrouwen gegeven en van verenigd links een grote partij gemaakt. En ik wil jullie bedanken. Zonder jullie was dit niet gelukt. Dankzij de duizenden vrijwilligers die langs de deuren zijn gegaan, soms in de stromende regen. Dankzij al die partijgenoten in het land, op de partijbureaus, op de Tweede Kamerfractie, die zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen om van deze campagne een succes te maken. Ik wil jullie daarvoor enorm bedanken. Zonder jullie inzet waren we nooit zover gekomen!

We hebben een grote opdracht: We moeten pal staan voor de rechtstaat. We moeten pal staan voor de democratie. We moeten pal staan voor iedereen die zich nu afvraagt: heb ik nog wel een plek in deze samenleving? Ons antwoord daarop zal altijd luid en duidelijk zijn: ja! Bij ons hoort iedereen erbij. Dat Nederland vertegenwoordigen wij. Het is nu nodig om elkaar vast te houden en te laten zien dat er een alternatief is.

Alle linkse en progressieve krachten moeten zich er bewust van zijn dat dit is wat er op spel staat. We gaan laten zien dat een ander Nederland mogelijk is. Dat bouwen begint vandaag.

Groeten, Frans Timmermans Lijsttrekker GroenLinks-PvdA