Iedereen verdient een behoorlijk inkomen!

24 november 2022

Iedereen verdient een behoorlijk inkomen!

We spreken tegenwoordig veel over een eerlijk inkomen en dat is goed, want een eerlijk inkomen betekent dat je geen kansen hoeft te missen en met veel meer dingen mee kunt doen. Werk moet lonen. Een veilige werkplek met een eerlijk inkomen is altijd een van de beste garanties tegen bestaansonzekerheid geweest. Ongelijkheid op de arbeidsmarkt is geen mythe, maar nog steeds een feit. Tijdens stages en in het verdere werkzame leven zien we nog steeds discriminatie op de werkvloer, uitzendkrachten hoppen van flex naar flex contract en dat levert stress en onzekerheid op om in levensonderhoud te voorzien. “Dan ga je toch ergens anders werken?”, we weten natuurlijk dat dat onzin is. Als je meewerkt aan de omzet, moet je daarin ook mee kunnen delen.

Daarnaast hoort niet alleen de plek waar je woont veilig te zijn, ook de plek waar je werkt moet veilig zijn. Die veiligheid moet resulteren in een plek om te wonen, een eerlijk inkomen om je vaste lasten te betalen en zelf of samen met je kinderen deel te nemen aan al het moois dat Dordrecht rijk is. Een werkplek is dus zoveel meer, dan alleen geld verdienen. Het is ook de plek waar je je moet kunnen ontwikkelen, waar je je gezien voelt en waar oog is voor het belang van jouw werkzaamheden.

Wij maken er ons als PvdA hard voor, dat in elk geval iedereen die voor de gemeente werkt als start een eerlijk salaris verdient van minimaal 14 euro bruto per uur. Als de gemeente het goede voorbeeld geeft, hopen we daarmee andere werkgevers te stimuleren dit voorbeeld te volgen. En er kan nog meer: basisbanen om je talenten in de wijk in te zetten, voor iedereen een passend opleidingstraject en goede vergoeding voor reis- en of opleidingskosten.

Marije Schnabel, raadslid PvdA