Megalomaan XXL-park: Juist meer bomen nodig in ‘versteende wijken’

19 januari 2023

Dordtse Dinsdag 17 januari 2023 | Uitvoeringsprogramma en Voorbereidingsbudget Dordtwijkzone Stadspark XXL | Leo Damen:

Je kunt moeilijk bezwaar hebben tegen de doelen van dit plan: versterking identiteit van de stad, Klimaatadaptatie, Gezondheid, Biodiversiteit, Inclusiviteit. Maar het is lastig de doelen concreet te maken. Investeringen zo’n 50 miljoen. Maar wat levert dat op voor de biodiversiteit, hoeveel open water, dat wordt niet aangegeven. Meer bewegen is mooi. Sport en Spel. Leuk dat er voorzieningen komen. Maar wij vinden de belangrijkste doelgroep: Dordtenaren die weinig bewegen. Hoe bedien je die met dit park? Toename van bomen is ook lastig. Ik woon omgeving Weizigtpark. Daar komt geen boom bij.
Is het XXL-park nu de plek om de stad koel te houden? Kunnen we niet beter in versteende wijken – zoals Vogelbuurt – bomen erbij planten. Het is nog te weinig concreet. Weizigtpark zit helemaal vol op warme dagen. Maar doe meer in de warme straten. Geef aan dat je het allebei doet. Voor iedere nieuwe Dordtenaar een nieuwe boom planten, hebben we afgesproken. Daar heb ik nog niet veel van gezien.
Nog een opmerking over de procedure: Er is gewerkt met participatie. Milieuclubs, sportverenigingen, fietsers. Dat zijn verschillende belangen. Bij participatie moet je tot een optimum zien te komen. Burgers en organisaties moeten ook de mogelijkheid hebben om een zienswijze naarvoren te brengen. Voordat commissie en dan raad besluiten. Voorkom dat wat met Weizigtpark is gebeurd.

Wethouder Burggraaf: Woningbouw rondom het park kan de maatschappelijk en economische voorzieningen, zoals horeca, kinderopvang versterken. We hopen ook de totale ambitie te halen. Veel partijen hebben concrete dingen genoemd. Speelplekken, hardloop routes. Ambities richten we op subsidies binnenhalen. Zwemmen bij Jeugddorp bijvoorbeeld. Binnenkort komt er een Raadsinformatiebrief over zwemvoorzieningen. Participatie: het was een mooie eerste ronde, met veel interesse. Volgende fase wordt met mensen die echt betrokken zijn, die willen we echt een plek geven.

Bekijk hier de presentatie