PvdA: Kansengelijkheid, Bestaanszekerheid, Leefbaarheid: input CoalitieAccoord

2 mei 2022

De beoogde coalitiepartijen (VVD, GroenLinks, CU/SGP en CDA) willen met de door henzelf gekozen minimale meerderheid in de gemeenteraad zich vooral inzetten voor een goede verstandhouding en debatten met de hele gemeenteraad en de stad. Zij mikken op een zo breed mogelijk draagvlak om de stad vooruit te helpen. Terwijl de onderhandelingen nog steeds gaande zijn, hebben zij aan de overige gemeenteraadsfracties gevraagd of zij hun inbreng willen leveren aan het op te stellen Coalitieaccoord.

De PvdA heeft de afgelopen tijd dan ook zich flink ingespannen om met een voor de PvdA – maar uiteraard ook voor de stad – gedegen en stevige inbreng te komen. Maandag 2 mei 2022, heeft de PvdA fractie de brief gestuurd aan de formateurs.

Onze inbreng komt hierop neer: De PvdA Dordrecht staat voor kansengelijkheid, bestaanszekerheid en leefbaarheid. Daar moet nog veel aan verbeteren in onze stad. Omdat veel inwoners in Dordrecht nauwelijks rond kunnen komen vanwege de enorm stijgende kosten van levensonderhoud, vindt de PvdA het noodzakelijk dat we met elkaar ervoor zorgen dat mensen meer financiële ruimte krijgen (Bestaanszekerheid), iedereen kan meedoen in onze samenleving (Kansengelijkheid) en we veilig, gezond en betaalbaar kunnen wonen (Leefbaarheid).

– In de gemeente CAO is vastgelegd dat voor het eigen personeel het minimumloon geldt van 14 euro per uur. Dat is mooi, maar de PvdA wil dat de gemeente dit minimumloon ook afspreekt met al onze samenwerkingspartners en bij aanbestedingen, zodat veel meer werknemers een beter inkomen ontvangen.

– Duurzame aanpak energie-armoede: De financiële compensatie en regelingen van de energiekosten moeten ook gelden voor mensen met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum.

Bestaande sociale huurwoningen moeten zo spoedig mogelijk beter geïsoleerd worden. Dit kost veel geld. De gemeente kan met Corporaties afspreken dat zij dit geld tegen een gunstig tarief lenen van de gemeente om het isolatieprogramma uit te voeren.

– Sporten & cultuur moeten bereikbaar blijven voor alle Dordtenaren. De PvdA wil dan ook dat in deze periode Energiehuis en Sportboulevard energieneutraal worden gemaakt, zodat de huur voor de (sport) verenigingen niet hoger wordt.

– De verschillen tussen wijken in Dordrecht waar wel en niet voldoende gesport wordt, zijn te groot. Daarom moet er een ‘Dordt Beweegt plan’ komen, dat ervoor zorgt dat het voor alle Dordtenaren makkelijker wordt om te gaan sporten. Dit kan door middel van mooie en goed bereikbare sportparken, maar ook het sporten in de stad/wijk, zonder direct lid te worden van een vereniging, moet makkelijker en aantrekkelijker worden.

– Het achterstallig onderhoud bij sportverenigingen is groot. Dit moet deze periode nog aangepakt worden en bij voetbalverenigingen GSC/ODS, Oranje Wit en VV Wieldrecht moet nu toch echt dat kunstgrasveld aangelegd worden. Het oeverloos praten erover heeft te lang geduurd het wordt tijd voor actie.

– En over actie gesproken. Zorg ervoor dat FC Dordrecht nu eindelijk duidelijkheid krijgt over het nieuwe stadion. Zij zijn met Energiek Dordt de juiste weg ingeslagen, nu de gemeente nog.

– Een serieus Bomenplantprogramma om de hittestress tegen te gaan is nodig. Voor iedere nieuw geboren Dordtenaar planten we een boom.

– Een versterking van de inzet op het voorkomen dat jongeren de school verlaten zonder diploma en voor iedere MBO leerling een stageplek.

– Er moet een politiek centrum komen waar Dordtenaren, maatschappelijke organisaties en de politiek elkaar op laagdrempelige wijze kunnen opzoeken en bijeenkomsten kunnen organiseren.

– Hoewel wij ervan uitgaan dat dit punt al wordt opgenomen, willen wij toch nog de aandacht hierop vestigen: Het bouw-, sloop- en verkoopprogramma van sociale huurwoningen heeft als resultaat dat binnen enkele jaren de Dordtse woningvoorraad uit 30% sociale huurwoningen bestaat. Het overgrote deel hiervan is toegankelijk voor woningzoekenden met een laag inkomen en die aanspraak kunnen maken op huurtoeslag.

Namens de PvdA Fractie Dordrecht

Wouter van der Spoel, Fractievoorzitter