Zaterdag 17 oktober 2020: Wereldarmoededag / PVDA: Armoede de wereld uit

16 oktober 2020

1 Miljoen mensen in Nederland in armoede. Op Wereldarmoededag (17 oktober 2020) wordt er wereldwijd extra aandacht gevraagd voor dit enorme probleem. Een onzichtbaar probleem wat naast kinderen, ouders ook steeds vaker kwetsbare opa’s en oma’s treft. Het probleem met corona maakt de situatie alleen maar schrijnender. Ook in Dordrecht leven nog te veel gezinnen met kinderen en ouderen in armoede.

In Dordrecht organiseert het Platform tegen Armoede in de Drechtsteden (waar ook de PVDA in zit) op deze dag altijd een bijeenkomst waarin met bewoners en politici besproken wordt hoe de armoede kan worden teruggedrongen. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk vanwege corona. Toch zal er ook deze zaterdag aandacht voor de armoede zijn. In het radioprogramma van RTV Dordrecht Studio de Witt zijn er gesprekken over armoede met leden van het Platform tegen Armoede. De hoofdgast in het programma is de Dordtenaar Bert Kuipers (52). Zijn leven veranderde van voorspoed in tegenspoed. De tegenspoed bracht hem aan de zelfkant van het leven waarin hij inkomen en huis verloor. En vervolgens verdwaalde in het doolhof van instanties en regels. Hij geraakte in de neerwaartse spiraal, kwam in het circuit van dak- en thuislozen en bij het Leger des Heils. Toch wist hij met hulp uit het dal te kruipen.

De PVDA wil dat er geen armoede meer in Dordrecht en regio is en steunt allerlei initiatieven om armoede tegen te gaan. Zo hebben wij de ‘DAKLOOS EN DAN…’  laten maken (film) door RTV Dordrecht, waarin 4 daklozen hun verhaal vertellen. Hoe zij weer terugkeren in de maatschappij met hulp. In ons politieke café zijn wij in gesprek gegaan met bewoners, daklozen en instanties over goede ondersteuning en hulp.

Wij organiseren Wijkontbijten, om met bewoners te praten en onderwijl te ontbijten. Voor bewoners is dat gratis. Dit wordt zeer op prijs gesteld. De behoefte aan ontmoeting en te praten over activiteiten en je wijk is zo groot.

Wij laten Mondkapjes maken voor mensen met een krappe beurs. In mei konden wij de eerste bedrukte mondkapjes uitdelen in De Buitenwacht.
Volgende week (in de Herfstvakantie) verwachten wij de tweede bestelling om uit te delen. De mondkapjes zijn te wassen om 60 graden, dus meermalen te dragen.

Op 8 maart 2020 (Internationale Vrouwendag) hebben wij samen met De Buitenwacht een middag georganiseerd voor vrouwen met workshops, eten, muziek en dans.

De PVDA gaat door met het organiseren van activiteiten en bijeenkomsten (zodra het weer kan) en ondersteuning bieden, zodat iedereen een goed leven heeft, zonder armoede.